Το πρώτο Ελληνικό site προπονητικής ποδοσφαίρου
Άμυνα

Τακτική »

Ασκήσεις και προπονήσεις ποδοσφαίρου σχεδιασμένες από επαγγελματίες για να βελτιώσουν την απόδοση της ομάδας όταν η αντίπαλη ομάδα έχει την κατοχή της μπάλας.

Χρησιμοποιώ αυτή την προπονητική μονάδα για να προπονήσω τους παίκτες μου στην αμυντική λειτουργία τους ατομικά, υποομαδικά και ομαδικά.

Μέρος 1.

Σε τετράγωνο 20 Χ 20μ. ο κόκκινος παίκτης προσπαθεί να μεταφέρει την μπάλα στην άλλη πλευρα του γηπέδου και ο μπλέ να την ανακόψει.

Σημεία κλειδιά:

 • Καθυστέρηση
 • Άρνηση
 • Αμεσότητα
 • Τάκλιν
Άμυνα

Μέρος 2.

Σε τετράγωνο 20Χ20μ οι 2 κόκκινοι παίκτες προσπαθούν να μεταφέρουν την μπάλα στην άλλη πλευρά με επιθετικές συνεργασίες και οι μπλέ να την ανακόψουν.

Σημεία κλειδιά:

 • Καθυστέρηση / Πίεση
 • Κάλυψη / μαρκάρισμα
 • Απομόνωση
 • Αμεσότητα
 • Τάκλιν
 • Επικοινωνία
Άμυνα

Μέρος 3.

Λύση προβλήματος.Στο μισό γήπεδο παίζουν 8 ν 7 + 1 τ.φ. Οι αμυντικοί και οι μέσοι της ομάδας των μπλέ προσπαθούν να αναχαιτίσουν επιθέσεις των κόκκινων. Σε περίπτωση που κερδίσουν την μπάλα ή μπεί γκόλ, το παιχνίδι σταματάει με παρατηρήσεις απο τον προπονητή και αρχίζει με νέα επίθεση των μπλέ απο το χώρο του κέντρου.

Σημεία κλειδιά:

 • Καθυστέρηση / Πίεση
 • Κάλυψη / ανάλυση κατάστασης / μαρκάρισμα
 • Απόσταση μεταξύ των μονάδων / παικτών
 • Απομόνωση
 • Αμεσότητα
 • Τάκλιν
 • Επικοινωνία
Άμυνα
Άμυνα
1.Κατοχή μπάλας απο τον αντίπαλο

Σε περίπτωση που επιλέγετε να ξεκινήσετε την άμυνα σας απο τα 3/4 του γηπέδου και να πιέσετε, τότε μία πιθανότητα είναι οι αντίπαλοι σας να καταφέρουν να αλλάξουν την μπάλα στην αδύναμη πλευρά σας. Σχήμα1.

Σε τέτοιες περιπτώσεις όπου ενώ ο αντίθετος ακραίος μεσοεπιθετικός έχει κλείσει προς τα μέσα για την δημιουργία συνθηκών πίεσης και οδήγησης των αντιπάλων στο ένα άκρο, η απόσταση που πρέπει να καλύψει είναι μεγάλη και ο χρόνος πολύς, δίνοντας την δυνατότητα στον αντίπαλο να εκτελέσει επίθεση έχοντας αρκετό ελέυθερο χώρο.

Άμυνα

Εκτελέστε την παρακάτω άσκηση για να δώσετε συγκεκριμένες οδηγίες για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος.

Σε όλο το γήπεδο σχηματίστε δύο ομάδες 10ν10 με 2 τ.φ.

Ξεκινήστε με χτίσιμο παιχνιδιού της μίας ομάδας από πίσω ( μία φορά από τον δεξί κεντρικό αμυντικό και μία απο τον αριστερό εναλλάξ). Η αμυνόμενη ομάδα ενεργεί βάση του σχήματος 1.

Αφήστε τον κεντρικό αμυντικό να αλλάξει το παιχνίδι στο αντίθετο μπάκ. Τότε ο ακραίος μεσοεπιθετικός της πλευράς κινείτε κάθετα πίσω για να καλύψει το κενό και βγαίνει ο εσωτερικός μέσος να καλύψει τον παίκτη που οδηγεί την μπάλα. Με αυτό τον τρόπο ο μεσοεπιθετικός κάνει λιγότερα μέτρα και ο χρόνος που απαιτείται για να καλυφθεί η αδύναμη πλευρά ελαχιστοποιείται. Σχήμα2.

 • Εκτελέστε την άσκηση 1 x 10' - 20' με εναλλαγή άμυνα / επίθεση ανά 2-4 φορές η κάθε ομάδα.
 • Αφήστε μετά την αλλαγή παιχνιδιού να εκδηλωθεί η επίθεση και η αντιμετώπιση της ενεργητικά.
 • Να δίνετε τον απαραίτητο χρόνο στις ομάδες σας να επανέλθουν στις τοποθετήσεις τους με αργό ρυθμό.
Άμυνα
Άμυνα
2.Γρήγορη κάλυψη χώρων στα άκρα

Το σύγχρονο ποδόσφαιρο απαιτεί αρκετές φορές την χρησιμοποίηση επιθετικής άμυνας και άσκησης πίεσης του αντιπάλου στο επιθετικό τρίτο. Με αυτό τον τρόπο σταματάς την ανάπτυξη του αντιπάλου εν τη γενέσει του και βρίσκεσαι πολύ κοντά στην αντίπαλη εστία σε περίπτωση ανάκτησης της μπάλας, με συνέπεια την αύξηση των πιθανοτήτων για επίτευξη τέρματος.

Χρησιμοποιώ αυτή την άσκηση για την εκπαίδευση των ποδοσφαιριστών μου στην άσκηση πίεσης ψηλά και την γρήγορη μεταφορά τους στο αμυντικό μισό της ομάδας μου, σε περίπτωση που οι αντίπαλοι καταφέρουν να την διασπάσουν .

Άμυνα

Χρησιμοποιώντας τα 3/4 του αγωνιστικού χώρου τοποθετώ ένα επιπλέον τέρμα στο μισό γήπεδο και 3 τερματοφύλακες. Η μπλε ομάδα έχει 2 τερματοφύλακες και αμύνεται και στην πρώτη αλλά και στην δεύτερη εστία. Η κόκκινη αμύνεται στην εστία της και μπορεί να πετύχει τέρμα και στην πρώτη αλλά και στη δεύτερη εστία.

Η άσκηση ξεκινά με κανονικό αγωνιστικό παιχνίδι 10ν10 με 2 τερματοφύλακες στο μισό γήπεδο και χωρίς περιορισμό επαφών με την μπάλα.

Οι παίκτες έχουν σαφείς εντολές ως προς τις θέσεις που αγωνίζονται στο παιχνίδι. Η άμυνα της μπλέ ομάδας μέσω των επιθετικογενών παικτών της ξεκινά έξω από την μεγάλη περιοχή των αντιπάλων. Το παιχνίδι εξελίσετε με την μπλέ ομάδα να προσπαθεί να κλέψει μπάλα και να επιτύχει τέρμα.

Άμυνα

Η κόκκινη ομάδα μπορεί να επιτύχει τέρμα και στην πρώτη αλλά εάν δεν βρει κατάλληλες προϋποθέσεις με πάσα στον χώρο μπορεί και στην δεύτερη εστία. Η μπλε προσπαθεί σε πρώτη φάση να αναχαιτίσει την επίθεση των αντιπάλων και να εκτελέσει επίθεση. Εάν όμως σπάσει η πίεση και οι κόκκινοι προσπαθήσουν να μεταφέρουν την μπάλα μπροστά, τότε να επιστρέψει γρήγορα για να αναχαιτίσει τους αντιπάλους στην δεύτερη εστία.

Εάν η μπλέ ομάδα ανακτήσει την μπάλα στο αμυντικό της μισό γήπεδο τότε το παιχνίδι σταματάει και ξεκινά πάλι από το πρώτο μισό με την μπάλα στους αντιπάλους.

Ένταση άσκησης:75-95% Μ.Κ.Σ.

Διάρκεια άσκησης: 1-2 σετ x 6'-10'

Διάλειμμα άσκησης: 2' ανάμεσα στα σέτ

 • Επίδραση της προπόνησης στη διατήρηση ενεργειών για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Επίδραση της προπόνησης στα ανωτέρω τεχνικοτακτικά και νοητικά στοιχεία.
Άμυνα
3.Εναλλαγή λειτουργίας από άσκηση πίεσης ψηλά σε γρήγορη επιστροφή στο αμυντικό μισό

Ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ είναι ο πρώτος προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μετά τον Sir Άλεξ Φέργκιουσον, που πετυχαίνει δύο νίκες εναντίον της συμπολίτισσας Μάντσεστερ Σίτι στην ίδια χρονική περίοδο. Με 70% κατοχή, οι πρωταθλητές του Κυπέλλου Carabao εμφανίστηκαν αρχικά να έχουν πλήρη έλεγχο του παιχνιδιού. Ωστόσο, ήταν προφανές ότι οι "κόκκινοι διάβολοι" είχαν περισσότερο τον έλεγχο του παιχνιδιού όταν δεν είχα την κατοχή της μπάλας. Το πρώτο γκολ για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήρθε με ελεύθερο λάκτισμα, καθώς η αμυντική λειτουργία της Μάντσεστερ Σίτι στο 30ο λεπτό πιάστηκε στον ύπνο καθώς ο επιθετικός μέσος; Φερνάντες έπαιξε ένα έξυπνο τσιπ στην πορεία που έτρεχε ο επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ; Μαρσίαλ. Ο Μαρσίαλ χρειάστηκε μόνο ένα άγγιγμα για να χτυπήσει τη μπάλα χαμηλά και να σκοράρει. Το δεύτερο γκολ σημειώθηκε στο 96ο λεπτό από τη λανθασμένη μεταβίβαση του τερματοφύλακα της Μάντσεστερ Σιτι; Εντέρσον κατευθείαν στα πόδια του μέσου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ; Μακτόμινεί, οπού τελείωσε την φάση από απόσταση στην δεύτερη επαφή του με την μπάλα.

Άμυνα

Οι παράταξης των δυο ομάδων ήταν εμφανείς, με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε σχηματισμό 3-4-1-2 σε φάση επίθεσης και σε φάση άμυνας σε 5-2-3 σχηματισμό. Αυτό επέτρεψε έναν επιπλέον αμυντικό παίκτη στην αμυντική λειτουργία για να βοηθήσει το πλάγιο αμυντικό όταν η Μάντσεστερ Σίτι μετάφερνε την μπάλα στους γρήγορους πλάγιους επιθετικούς.

Άμυνα

Η Μάντσεστερ Σίτι παρατάχθηκε με τον σχηματισμό 4-3-3 και στην φάση επίθεσης, ο αριστερά πλάγιος αμυντικός της Μάντσεστερ Σίτι; Ζιντσένκο μετακινούταν στην περιοχή του μεσαίου χώρου, για να υποστηρίξει το παιχνίδι από πίσω, καθώς ο αμυντικός μέσος; Ροντρί ήταν μαρκαρισμένος από τον επιθετικό μέσο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ; Φερνάντες. Ο επιθετικός; Αγκουερο εισερχόταν στην μεσαία γραμμή για να ελευθερώσει χώρο για τους δυο επιθετικούς μεσαίους; Γκουντόγκαν και Μπερνάντο Σίλβα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υποδέχονται τη μπάλα πλάγια και ψηλά στο μέσο-διάστημα οι δυο μέσοι τις Μάντσεστερ Σίτι. Επιπλέον, οι δύο πλάγιοι επιθετικοί; Φόντε και Στέρλινγκ παρέμειναν ψηλά και πλάγια για να σκορπίσουν σε όλο το πλάτος την αμυντική γραμμή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Άμυνα

Ο τρόπος παιχνιδιού της Μάντσεστερ Σίτι είναι να δημιουργεί ισαρίθμους αριθμούς (2v2, 1v1) ή αριθμητικό πλεονέκτημα (2v1, 3v2) στις πλάγιες περιοχές για να επωφεληθούν από την δημιουργικότητα των πλάγιων επιθετικών όπως το Στέρλινγκ. Ωστόσο, με την αμυντική λειτουργία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν δύσκολο γι’ αυτούς να το κάνουν. Όταν η μπάλα έφτανε στα πόδια του πλάγιου επιθετικού της Μάντσεστερ Σίτι; Στερλινγκ καθώς υποστηρίζονταν από τον Γκούντογκαν, ο δεξιός πλάγιος αμυντικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ; Γουαν-Μπισάκα τον έκλεινε αμέσως και υποστηρίζονταν από το επιπλέον δεξιό κεντρικό αμυντικό; Λίντελοφ και το αμυντικός μέσος; Φρεντ σε περίπτωση που ο Στερλινγκ ήταν σε θέση να οδηγήσει την μπάλα μέσα αντί στην πλάγια γραμμή. Ως εκ τούτου, δημιουργήσαν καταστάσεις άμυνας 3v2 στις πλάγιες περιοχές και 3v1 μέσα στην επανορθωτική περιοχή. Ο επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ; Τζέιμς σκόπιμα έμεινε πίσω από το παιχνίδι και αρκετά πλάγια, όπου δεν μπορούσε να το μαρκάρει ο Ζιντσένκο και δεν ήταν αρκετά ψηλά όπου ο Οταμέντι θα μπορούσε να τον μαρκάρει, προετοιμάζοντάς να υποδεχτεί την μπάλα και για πάει στην αντεπίθεση.

Άμυνα

Επιπλέον, μερικές φορές η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υπερασπίστηκε ψηλά τις πλάγιες περιοχές με την αμυντική γραμμή (εκτός από τον αντίθετο πλάγιό αμυντικό; Ουίλιαμς), μέσους; Φρεντ, Μάτιτς , Φερνάντες και τον επιθετικός; Τζέιμς μετατοπίζονται στην ισχυρή πλευρά του γηπέδου για να ελαχιστοποιήσει το χώρο για την Μάντσεστερ Σίτι, δημιουργώντας μια κατάσταση 8v6 με αριθμητικό πλεονέκτημα. Ως εκ τούτου, ο Τζέιμς και ο Μαρσίαλ ήταν διαθέσιμοι για γρήγορες αντεπιθέσεις, καθώς περίμεναν στο μέσο διάστημα στην εξωτερική πλευρά των αμυντικών της Μάντσεστερ Σίτι.

Άμυνα

Αυτή η αμυντική τακτικη- στρατηγική τους βοήθησε να είναι οργανωμένη η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην άμυνα και έτοιμη για αντεπίθεση, δημιούργησε ευκαιρίες αλλά δεν κατάφερε να σκοράρει στην αντεπίθεση παρόλο που κέρδισε το παιχνίδι στο τέλος.

Άμυνα
4.Manchester United vs. Manchester City : Αμυντική λειτουργία της Manchester United