Το πρώτο Ελληνικό site προπονητικής ποδοσφαίρου

Ο Γιώργος Παράσχος είναι κάτοχος διπλώματος UEFA PRO και έχει θητεύσει ως προπονητής για πάνω απο 20 χρόνια σε αρκετούς συλλόγους της Ελλάδας όπως οι ΠΑΟΚ, ΟΦΗ, Άρης, Ηρακλής, Πανιώνιος, ΑΠΟΕΛ, Ξάνθη, Λεβαδειακός, Πας Γιάννινα και Πλατανιάς.

Θεωρείτε ως ένας απο του εμπειρότερους και μακροβιότερους προπονητές της Ελλάδος.

Παράσχος Γιώργος

Προπονήσεις - Παράσχος Γιώργος

Μετάβαση στην επίθεση

Χρησιμοποιώ αυτή την άσκηση για να προπονήσω την άσκηση πίεσης της ομάδας μου και της γρήγορης εκμετάλευσης των αμυντικών αδυναμιών των αντιπάλων.

Σε χώρο 40χ40μ δημιουργώ 2 ομάδες των 5 παικτών με 2 τ.φ. Οι παίκτες παίρνουν απο ένα αριθμό και περιμένουν στην τελική γραμμή του τέρματος τους. Δίνω μια μπάλα στο κέντρο φωνάζοντας ταυτόχρονα και ένα τυχαίο αριθμό. Οι παίκτες με τον ανάλογο αριθμό καλούνται να τρέξουν γρήγορα για να αποκτήσουν την μπάλα.

Παράσχος Γιώργος

Αυτός που θα το καταφέρει υποχρεώνεται να δώσει πίσω πάσα σε συμπαίκτη του και μόνο τότε μπορούν να μπούν στο γήπεδο οι παίκτες και των 2 ομάδων.

Ο παίκτης που μπήκε πρώτος συνεχίζει για να ασκήσει πίεση στον νέο κάτοχο της μπάλας με την υπόλοιπη ομάδα να ακολουθεί με σπρίντ πιέζοντας την αντίπαλη ομάδα ψηλά. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να ανακόψουν την επιθετική δραστηριότητα των αντιπάλων.

Παράσχος Γιώργος

Άν καταφέρουν να κλέψουν την μπάλα βρίσκονται πλέον πολύ κοντά στην αντίπαλη εστία.Τότε θα πρέπει να βούν λύσεις γρήγορα για να πετύχουν γκόλ. Άν δεν μπορέσουν να κλέψουν την μπάλα και να τελειώσουν την φάση αφήνω το παιχνίδι να συνεχιστεί μέχρι την εκδήλωση επίθεσης απο μια απο τις 2 ομάδες.

Παράσχος Γιώργος

Ένταση άσκησης: 75%-95% Μ.Κ.Σ.

Διάρκεια άσκησης: 2-4 σέτ Χ 3'-6'.

Διάλειμμα άσκησης: 2' ανάμεσα στα σέτ.

 • Επίδραση της προπόνησης στη διατήρηση ενεργειών για μεγάλο διάστημα
 • Επίδραση της προπόνησης στην ικανότητα γρηγορότερης επανάληψης των εκρηκτικών ενεργειών.
 • Επίδραση της προπόνησης στην ταχύτητα και την ταχύτητα αντίδρασης.
 • Επίδραση της προπόνησης στα ανωτέρω τεχνικοτακτικά και νοητικά στοιχεία.
Παράσχος Γιώργος
Επίθεση

Χρησιμοποιώ αυτη την άσκηση για να προπονήσω την εκδήλωση επιθέσεων της ομάδας μου με τη συμμετοχή παικτών απο τις πίσω ζώνες.

Σε χώρο 60Χ60μ. δημιουργώ 2 ομάδες των 10 παικτών με 2 τ.φ. και τους οποίους χωρίζω σε π.χ. 4ν4 3v3 3v3 (μπορώ να επιλέξω ανάμεσα σε συστήματα που χρησιμοποιώ) και τους τοποθετώ σε 3 ζώνες των 20Χ60μ. Η μπλέ ομάδα ξεκινάει με μπάλα απο τον τερματοφύλακα της και με συνεργασία μεταξυ των παικτών της πρώτης ζώνης προσπαθεί να περάσει την μπάλα στους παίκτες της δεύτερης ζώνης.

Σχήμα 1.

Παράσχος Γιώργος

Οι παίκτες της μεσαίας ζώνης προσπαθούν με τη σειρά τους (σε συνεργασία και με τους παίκτες τις πρώτης ζώνης) να περάσουν την μπάλα στην τρίτη ζώνη. Τότε οι πλάγιοι παίκτες της πρώτης & ολοι της δεύτερης ζώνης (της ομάδας που επιτίθεται μόνο), μπορούν με σπρίντ να τρέξουν στην τρίτη ζώνη για να συμμετάσχουν στην επίθεση δημιουργώντας υπεραριθμία έως 8ν4.

Εκεί η ομάδα που επιτίθεται καλείται να εκμεταλλευτεί γρήγορα το πλεονέκτημα της παρουσίας παικτών όπου έρχονται με ταχύτητα απο τις πίσω ζώνες.

Με το τέλος της επίθεσης οι παίκτες της επιτιθέμενης ομάδας μετατοπίζονται ανάλογα για να φτάσουν στις αρχικές τους ζώνες (μπορείτε να αλλάζεται τους παίκτες για εξισορρόπηση του προπονητικού φορτίου ανα τακτά διασήματα).

Αν κλέψουν την μπάλα οι κόκκινοι συνεχίζουν να παίζουν κανονικά με τους ίδιους κανόνες το παιχνίδι σε όποια ζώνη και αν βρίσκονται.

Σχήμα 2.

Παράσχος Γιώργος

Ένταση άσκησης: 75%-95% Μ.Κ.Σ.

Διάρκεια άσκησης: 1-2 σέτ Χ 6'-10'.

Διάλειμμα άσκησης: 2 ανάμεσα στα σέτ.

 • Επίδραση της προπόνησης στη διατήρηση ενεργειών για μεγάλο διάστημα.
 • Επίδραση της προπόνησης στην γρηγορότερη επανάληψη μεταξύ των εκρηκτικών ενεργειών.
 • Επίδραση της προπόνησης σε τεχνικοτακτικά και νοητικά στοιχεία.
Παράσχος Γιώργος
Μετάβαση στην άμυνα

Χρησιμοποιώ αυτή την άσκηση για να προπονήσω την ομάδα μου κατά την εναλλαγή της φάσης απο την επίθεση στην άμυνα, στην γρήγορη αντίληψη της θέσης των αντιπάλων παικτών και το κόψιμο των διαδρόμων πάσας.

Σε χώρο 40χ60μ. δημιουργώ 2 ομάδες των 7 παικτών με 2 τ.φ. Ένας παίκτης απο κάθε ομάδα περιμένει σε κάθε τελική γραμμή με μια μπάλα.

Οι παίκτες στο κεντρικό τετράγωνο διαστάσεων 30χ40μ. προσπαθούν να διατηρήσουν την κατοχή της μπάλας (χωρίς περιορισμό επαφής).

Η ομάδα που θα καταφέρει να κάνει 5 πάσες είναι ελέυθερη να διαλέξει ένα απο τα δύο τέρματα για την επίτευξη γκόλ με ένα μόνο παίκτη να περνάει την γραμμή και να μην μπορεί να μαρκαριστεί απο αντίπαλο.

Παράσχος Γιώργος

Μόλις ο παίκτης της επιτιθέμενης ομάδας τελειώσει την φάση με 1ν1 με τον τερματοφύλακα, τότε αμέσως μπαίνει ο παίκτης της αντίπαλης ομάδας που περιμένει στην τελική γραμμή με μια μπάλα στα πόδια (γρήγορη αλλαγή ρόλων του παίκτη που τελείωσε την φάση με τον συμπαίκτη του που περιμένει στην τελική γραμμή). Οδηγεί την μπάλα προς το κεντρικό τετράγωνο και προσπαθεί να ξεκινήσει μια νέα κατάσταση κατοχής μπάλας μέσα στο τετράγωνο και εκδήλωση επίθεσης σε μία απο τις δύο πλευρές.

Παράσχος Γιώργος

Ο κοντινότερος παίκτης της ομάδας (που πρίν είχε επιτεθεί) καλείται τώρα να κλείσει τον χώρο και την εύκολη πάσα του αντιπάλου που οδηγεί την μπάλα προς το τετράγωνο κατοχής. Οι υπόλοιποι παίκτες καλούνται να μοιράσουν γρήγορα τα μαρκαρίσματα και να κόψουν τους διαδρόμους πάσας για να σταματήσουν την επιθετική δραστηριότητα των αντιπάλων.

Ο παίκτης που επιτέθηκε με εναν αμυνόμενο αλλάζουν ρόλους με τους 2 παίκτες που μπήκαν στο παιχνίδι.

Παράσχος Γιώργος

Ένταση άσκησης: 75%-90% Μ.Κ.Σ.

Διάρκεια άσκησης: 1-2 σέτ χ 6',

Διάλειμμα άσκησης: 2' ανάμεσα στα σέτ.

 • Επίδραση της προπόνησης στη διατήρηση ενεργειών για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Επίδραση της προπόνησης στην ικανότητα γρηγορότερης επανάληψης εκρηκτικών ενεργειών.
 • Επίδραση της προπόνησης στην ταχύτητας αντίδρασης και αντίληψης.
 • Επίδραση της προπόνησης στα ανωτέρω τεχνικοτακτικά και νοητικά στοιχεία.
Άμυνα

Σε περίπτωση που επιλέγετε να ξεκινήσετε την άμυνα σας απο τα 3/4 του γηπέδου και να πιέσετε, τότε μία πιθανότητα είναι οι αντίπαλοι σας να καταφέρουν να αλλάξουν την μπάλα στην αδύναμη πλευρά σας. Σχήμα1.

Σε τέτοιες περιπτώσεις όπου ενώ ο αντίθετος ακραίος μεσοεπιθετικός έχει κλείσει προς τα μέσα για την δημιουργία συνθηκών πίεσης και οδήγησης των αντιπάλων στο ένα άκρο, η απόσταση που πρέπει να καλύψει είναι μεγάλη και ο χρόνος πολύς, δίνοντας την δυνατότητα στον αντίπαλο να εκτελέσει επίθεση έχοντας αρκετό ελέυθερο χώρο.

Παράσχος Γιώργος

Εκτελέστε την παρακάτω άσκηση για να δώσετε συγκεκριμένες οδηγίες για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος.

Σε όλο το γήπεδο σχηματίστε δύο ομάδες 10ν10 με 2 τ.φ.

Ξεκινήστε με χτίσιμο παιχνιδιού της μίας ομάδας από πίσω ( μία φορά από τον δεξί κεντρικό αμυντικό και μία απο τον αριστερό εναλλάξ). Η αμυνόμενη ομάδα ενεργεί βάση του σχήματος 1.

Αφήστε τον κεντρικό αμυντικό να αλλάξει το παιχνίδι στο αντίθετο μπάκ. Τότε ο ακραίος μεσοεπιθετικός της πλευράς κινείτε κάθετα πίσω για να καλύψει το κενό και βγαίνει ο εσωτερικός μέσος να καλύψει τον παίκτη που οδηγεί την μπάλα. Με αυτό τον τρόπο ο μεσοεπιθετικός κάνει λιγότερα μέτρα και ο χρόνος που απαιτείται για να καλυφθεί η αδύναμη πλευρά ελαχιστοποιείται. Σχήμα2.

 • Εκτελέστε την άσκηση 1 x 10' - 20' με εναλλαγή άμυνα / επίθεση ανά 2-4 φορές η κάθε ομάδα.
 • Αφήστε μετά την αλλαγή παιχνιδιού να εκδηλωθεί η επίθεση και η αντιμετώπιση της ενεργητικά.
 • Να δίνετε τον απαραίτητο χρόνο στις ομάδες σας να επανέλθουν στις τοποθετήσεις τους με αργό ρυθμό.
Παράσχος Γιώργος
Παράσχος Γιώργος