Το πρώτο Ελληνικό site προπονητικής ποδοσφαίρου
Μετάβαση στην επίθεση

Τακτική »

Ασκήσεις και προπονήσεις ποδοσφαίρου σχεδιασμένες από επαγγελματίες για να βελτιώσουν την απόδοση της ομάδας όταν κερδίσει την κατοχή της μπάλας.

Χρησιμοποιώ αυτή την άσκηση για να προπονήσω την άσκηση πίεσης της ομάδας μου και της γρήγορης εκμετάλευσης των αμυντικών αδυναμιών των αντιπάλων.

Σε χώρο 40χ40μ δημιουργώ 2 ομάδες των 5 παικτών με 2 τ.φ. Οι παίκτες παίρνουν απο ένα αριθμό και περιμένουν στην τελική γραμμή του τέρματος τους. Δίνω μια μπάλα στο κέντρο φωνάζοντας ταυτόχρονα και ένα τυχαίο αριθμό. Οι παίκτες με τον ανάλογο αριθμό καλούνται να τρέξουν γρήγορα για να αποκτήσουν την μπάλα.

Μετάβαση στην επίθεση

Αυτός που θα το καταφέρει υποχρεώνεται να δώσει πίσω πάσα σε συμπαίκτη του και μόνο τότε μπορούν να μπούν στο γήπεδο οι παίκτες και των 2 ομάδων.

Ο παίκτης που μπήκε πρώτος συνεχίζει για να ασκήσει πίεση στον νέο κάτοχο της μπάλας με την υπόλοιπη ομάδα να ακολουθεί με σπρίντ πιέζοντας την αντίπαλη ομάδα ψηλά. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να ανακόψουν την επιθετική δραστηριότητα των αντιπάλων.

Μετάβαση στην επίθεση

Άν καταφέρουν να κλέψουν την μπάλα βρίσκονται πλέον πολύ κοντά στην αντίπαλη εστία.Τότε θα πρέπει να βούν λύσεις γρήγορα για να πετύχουν γκόλ. Άν δεν μπορέσουν να κλέψουν την μπάλα και να τελειώσουν την φάση αφήνω το παιχνίδι να συνεχιστεί μέχρι την εκδήλωση επίθεσης απο μια απο τις 2 ομάδες.

Μετάβαση στην επίθεση

Ένταση άσκησης: 75%-95% Μ.Κ.Σ.

Διάρκεια άσκησης: 2-4 σέτ Χ 3'-6'.

Διάλειμμα άσκησης: 2' ανάμεσα στα σέτ.

 • Επίδραση της προπόνησης στη διατήρηση ενεργειών για μεγάλο διάστημα
 • Επίδραση της προπόνησης στην ικανότητα γρηγορότερης επανάληψης των εκρηκτικών ενεργειών.
 • Επίδραση της προπόνησης στην ταχύτητα και την ταχύτητα αντίδρασης.
 • Επίδραση της προπόνησης στα ανωτέρω τεχνικοτακτικά και νοητικά στοιχεία.
Μετάβαση στην επίθεση
1.Πίεση ψηλά με γρήγορη επιθετική δραστηριότητα

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο η γρήγορη μετάβαση στην επίθεση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στην προπονητική διαδικασία. Η παρακάτω προπονητική μονάδα θα σας φανεί αρκετά χρήσιμη στη βελτίωση του συγκεκριμένου τομέα.

Μέρος 1.

Προετοιμασία ποδοσφαιριστών με άσκηση τεχνικής σε σχήμα Υ.

Σημεία κλειδιά:

 • Κίνηση για υποδοχή (συγχρονισμός)
 • Ποιότητα και τύπος πάσας
 • Τεχνικές υποδοχής
 • Οδήγημα μπάλας
Μετάβαση στην επίθεση

Μέρος 2.

Σε 2 χώρους 40χ40μ παιχνίδι μετάβασης 8ν6+2. Οι παίκτες παίζουν χωρίς περιορισμό επαφών με την μπάλα. Οι 8 (μπλέ) προσπαθούν να κρατήσουν στην κατοχή τους την μπάλα. Άν οι 6 (κόκκινοι) την κερδίσουν αλλάζουν το παιχνίδι και την μεταφέρουν στο άλλο μισό όπου δημιουργείται ένα νέο 6ν8. Σε κάθε μετάβαση ομάδας να αλλάζουν οι παίκτες που μένουν πίσω.

Σημεία κλειδιά:

 • Τοποθέτηση για υποδοχή ή υποστήριξη
 • Λήψη αποφάσεων
 • Ποιότητα και τύπος πάσας
 • Τεχνικές υποδοχής
 • Ντρίπλα στο 1ν1
Μετάβαση στην επίθεση

Μέρος 3.

Λύση προβλήματος: Μετάβαση 3ν2 με 1 τ.φ. και γρήγορη επιθετική δραστηριότητα. Οι επιθετικοί καλούνται να αναπεξέλθουν σε γρήγορες επιθέσεις με υπεραριθμία. Ανά επίθεση αλλαγή τέρματος επίθετικής δραστηριότητας. Εναλλάσετε τους επιθετικούς ενώ κρατείστε τα ζευγάρια των αμυντικών σταθερά. Η διάρκεια των επιθέσεων να μην ξεπερνάει τα 20".

Σημεία κλειδιά:

 • Τοποθέτηση για στήριξη
 • Λήψη απόφασης - έυρεση ελέυθερου παίκτη
 • Ποιότητα, τύπος και έυρος πάσας
 • Τεχνικές υποδοχής
 • Ντρίπλα στο 1ν1
 • Τελειώματα
Μετάβαση στην επίθεση
Μετάβαση στην επίθεση
2.Εκρηκτικές επιθετικές μεταβάσεις

Η διορατικότητα αλλά και οι ενδεδειγμένες αποφάσεις των ποδοσφαιριστών μου κατά τη διάρκεια μετάβασης στην επίθεση είναι μια διαρκής ανησυχία μου αλλά και σήμα κατατεθέν των ομάδων που προπονώ.

Χρησιμοποιώ την παρακάτω προπονητική μονάδα κυρίως σε εβδομαδιαίο μικρόκυκλο εντός της αγωνιστικής περιόδου, όπου θέλω να προσδώσω στους ποδοσφαιριστές μου την συνοχή αλλα και την λειτουργία τους, με την ανάκτηση της μπάλας και την γρήγορη μετάβαση στην επίθεση υπό προυποθέσεις.

Μέρος 1:

Άσκηση κατοχής μπάλας 8ν2 σε τετράγωνο 15χ15μ.

Οι ποδοσφαιριστές καλούνται να ακολουθήσουν τους κανόνες του γνωστού σε όλους μας "κορόιδου" με την εξής διαφορά. Μετά την πάσα οι εξωτερικοί παίκτες πρέπει να τρεξουν γρήγορα γύρω απο το κοντάρι που έχει τοποθετηθει εξωτερικά των πλεύρων του τετραγώνου.

Με αυτό τον τρόπο προετοιμάζω τους ποδοσφαιριστές μου για το κύριο μέρος, με κίνηση αμέσως μετά την επαφή τους με την μπάλα, ενέργεια καθοριστική στην αποτύπωση συνεχών ενεργειών απο την πλευρα του παίκτη για την επιθετική μετάβαση.

Ένταση άσκησης: 65-85% Μ.Κ.Σ.

Διάρκεια άσκηση: 1-2 σετ χ 8'-10'

Διάλειμμα άσκησης: 1' ανά σετ

Μετάβαση στην επίθεση

Μέρος 2:

Χωρίζω την ομάδα σε 2 γκρούπ 10ν10.

Παιχνίδι κατοχής μπάλας σε χώρο 40χ40μ.

Οι ποδοσφαιριστές τοποθετούνται στις θέσεις τους βάση του σχηματισμού που θα ακολουθήσω στον επόμενο αγώνα αλλα και των αντιπάλων βάση της ανάλυσης που έχει γίνει. Ο χώρος επιλέγεται βάση της απόστασης που θέλω να έχει η ομάδα μου ανάμεσα στις γραμμές.

Οι ποδοσφαιριστές παίζουν με 2 επαφές με στόχο της "αντίπαλης" ομάδας τις 10 πάσες (συγκρατώντας το σχηματισμό τους) και της "δικής" μας το πέρασμα με πάσα ανάμεσα απο τις 3 πύλες που έχω τοποθετήσει, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ένταση άσκησης: 75-95% Μ.Κ.Σ.

Διάρκεια άσκηση: 1-3 σετ χ 3'-6'

Διάλειμμα άσκησης: 1' ανά σετ

Μετάβαση στην επίθεση

Μέρος 3:

Ελεύθερο παιχνίδι 10ν10 με 2 τ.φ. στα 3/4 του γηπέδου.

Αφήνω το παιχνίδι να κυλήσει ελεύθερα χωρίς τον περιορισμό επαφών αλλά με τον κανονισμό του οφ σάιντ σε ισχύ. Προτρέπω τους ποδοσφαιριστές της βασικής ενδεκάδας να αξιοποιήσουν γρήγορα τους χώρους στην πλάτη των γραμμών του αντιπάλου με διαρκή κίνηση και σωστές αποφάσεις.

Ένταση άσκησης: 75-95% Μ.Κ.Σ.

Διάρκεια άσκηση: 1-4 σετ χ 6'-10'

Διάλειμμα άσκησης: 2' ανά σετ

Μετάβαση στην επίθεση
Μετάβαση στην επίθεση
3. Γρήγορη μετάβαση στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας