Το πρώτο Ελληνικό site προπονητικής ποδοσφαίρου

Προπονητική Καριέρα:

2008-2009 Παναθηναικός (βοηθός)

2011-2012 Γιονγκ Άγιαξ (βοηθός)

2013 Ρέντιγκ Φ.Κ (βοηθός)

2013-2015 Παναθηναικός

2016-2017 Ρόντα ΓΚ

2017-2018 Κόρτράικ

2018-2019 Ομόνοια Λευκωσίας

2019 Ατρόμητος

Αναστασίου Γιάννης

Προπονήσεις - Αναστασίου Γιάννης

Μετάβαση στην επίθεση

Η διορατικότητα αλλά και οι ενδεδειγμένες αποφάσεις των ποδοσφαιριστών μου κατά τη διάρκεια μετάβασης στην επίθεση είναι μια διαρκής ανησυχία μου αλλά και σήμα κατατεθέν των ομάδων που προπονώ.

Χρησιμοποιώ την παρακάτω προπονητική μονάδα κυρίως σε εβδομαδιαίο μικρόκυκλο εντός της αγωνιστικής περιόδου, όπου θέλω να προσδώσω στους ποδοσφαιριστές μου την συνοχή αλλα και την λειτουργία τους, με την ανάκτηση της μπάλας και την γρήγορη μετάβαση στην επίθεση υπό προυποθέσεις.

Μέρος 1:

Άσκηση κατοχής μπάλας 8ν2 σε τετράγωνο 15χ15μ.

Οι ποδοσφαιριστές καλούνται να ακολουθήσουν τους κανόνες του γνωστού σε όλους μας "κορόιδου" με την εξής διαφορά. Μετά την πάσα οι εξωτερικοί παίκτες πρέπει να τρεξουν γρήγορα γύρω απο το κοντάρι που έχει τοποθετηθει εξωτερικά των πλεύρων του τετραγώνου.

Με αυτό τον τρόπο προετοιμάζω τους ποδοσφαιριστές μου για το κύριο μέρος, με κίνηση αμέσως μετά την επαφή τους με την μπάλα, ενέργεια καθοριστική στην αποτύπωση συνεχών ενεργειών απο την πλευρα του παίκτη για την επιθετική μετάβαση.

Ένταση άσκησης: 65-85% Μ.Κ.Σ.

Διάρκεια άσκηση: 1-2 σετ χ 8'-10'

Διάλειμμα άσκησης: 1' ανά σετ

Αναστασίου Γιάννης

Μέρος 2:

Χωρίζω την ομάδα σε 2 γκρούπ 10ν10.

Παιχνίδι κατοχής μπάλας σε χώρο 40χ40μ.

Οι ποδοσφαιριστές τοποθετούνται στις θέσεις τους βάση του σχηματισμού που θα ακολουθήσω στον επόμενο αγώνα αλλα και των αντιπάλων βάση της ανάλυσης που έχει γίνει. Ο χώρος επιλέγεται βάση της απόστασης που θέλω να έχει η ομάδα μου ανάμεσα στις γραμμές.

Οι ποδοσφαιριστές παίζουν με 2 επαφές με στόχο της "αντίπαλης" ομάδας τις 10 πάσες (συγκρατώντας το σχηματισμό τους) και της "δικής" μας το πέρασμα με πάσα ανάμεσα απο τις 3 πύλες που έχω τοποθετήσει, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ένταση άσκησης: 75-95% Μ.Κ.Σ.

Διάρκεια άσκηση: 1-3 σετ χ 3'-6'

Διάλειμμα άσκησης: 1' ανά σετ

Αναστασίου Γιάννης

Μέρος 3:

Ελεύθερο παιχνίδι 10ν10 με 2 τ.φ. στα 3/4 του γηπέδου.

Αφήνω το παιχνίδι να κυλήσει ελεύθερα χωρίς τον περιορισμό επαφών αλλά με τον κανονισμό του οφ σάιντ σε ισχύ. Προτρέπω τους ποδοσφαιριστές της βασικής ενδεκάδας να αξιοποιήσουν γρήγορα τους χώρους στην πλάτη των γραμμών του αντιπάλου με διαρκή κίνηση και σωστές αποφάσεις.

Ένταση άσκησης: 75-95% Μ.Κ.Σ.

Διάρκεια άσκηση: 1-4 σετ χ 6'-10'

Διάλειμμα άσκησης: 2' ανά σετ

Αναστασίου Γιάννης
Αναστασίου Γιάννης
Μετάβαση στην άμυνα

Χρησιμοποιώ αυτές τις προπονητικές μονάδες προς το τέλος του μικρόκυκλου για να προπονήσω την ειδική τακτική που θέλω να ακολουθήσει η ομάδα μου στον επερχόμενο αγώνα.

Ο λόγος που το κάνω στα τέλη της εβδομάδας είναι διπλός. Πρώτα απ όλα η καλύτερη δυνατή απομνημόνευση των οδηγιών και δεύτερον η μορφή της προπονητικής μονάδας που ακολουθεί τις αρχές του "φορμαρίσματος" για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής απόδοσης.

Αναστασίου Γιάννης

Μέρος 1ο:

Άσκηση με πάσες σε σχήμα ύψιλον.

Κάθε 2 λεπτά μεγαλώνω το ύψιλον φθάνοντας μέχρι και στα τελευταία κοντάρια που έχω τοποθετήσει.

Με αυτό τον τρόπο εξασκούνται οι παίκτες σε διαφορετικές αποστάσεις πάσας, αλλάζει ο τρόπος υποδοχής της μπάλας και παίρνω "τρεξίματα υψηλής έντασης" προετοιμάζοντας το καρδιοαναπνευστικό σύστημα τους.

Αναστασίου Γιάννης

Μέρος 2ο:

Παιχνίδι 10ν10 με 1 τ.φ. στα 2/3 του γηπέδου.

Το παιχνίδι ξεκινάει πάντα από την αμυνόμενη ομάδα (κατά βάση η αρχική ενδεκάδα σε σχηματισμό που σκέφτομαι να ξεκινήσω στον αγώνα).

Η επιτιθέμενη ομάδα ακολουθεί το σχηματισμό που αναμένουμε να παραταχθεί στον αγώνα ο αντίπαλος και έχει ως στόχο της επίτευξη τέρματος.

Οι κεντρικοί μου αμυντικοί ανοίγουν στα πλάγια της μεγάλης περιοχής και τα μπάκ ανεβαίνουν ψηλά. Ένας από τους 2 αμυντικούς χάφ κατεβαίνει ανάμεσα από τους αμυντικούς για να στηρίξει το build up και ο δεύτερος ψάχνει χώρο στον χώρο ανάμεσα στις γραμμές. Σκοπός της ομάδας είναι με συνδιαστικό παιχνίδι να περάσει η ομάδα τις 3 πύλες που βρίσκονται στα 60 περίπου μέτρα με οδήγημα της μπάλας.

Αναστασίου Γιάννης

Αν χαθεί η μπάλα σε οποιοδήποτε σημείο του γηπέδου οι ποδοσφαιριστές που βρίσκονται κοντά ασκούν πίεση στον κάτοχο της μπάλας, αυτοί που βρίσκονται μπροστά από την μπάλα καλούνται να επιστρέψουν άμεσα πίσω από την νοητή της ευθεία και αυτοί που βρίσκονται πίσω από την μπάλα να μοιράσουν τα μαρκαρίσματα για την αποφυγή γρήγορης επιθετικής δραστηριότητας με μεγάλη πάσα στην πλάτη των γραμμών.

Η εκδήλωση κάθε δραστηριότητας ελεύθερου παιχνιδιού διαρκεί απο 30'' έως 1' και το διάλειμμα είναι πλήρες μέχρι να επανατοποθετηθούν οι ποδοσφαιριστές και των 2 ομάδων.

Στην ανάπαυλα των 2 σετ οι ποδοσφαιριστές της κάθε ομάδας μόνοι τους κάνουν ένα μίνι απολογισμό στο τι τους δυσκολεύει και τι πρέπει να ακολουθήσουν για να επιτύχουν το στόχο τους.

Ένταση άσκησης: 60-85% Μ.Κ.Σ

Διάρκεια άσκησης: 2 σετ x 6'-8'

Διάλειμμα άσκησης: 4' ανά σετ

Αναστασίου Γιάννης