Το πρώτο Ελληνικό site προπονητικής ποδοσφαίρου
Aγωνιστική περίοδος

Σχεδιασμός »

Ο κυρίως στόχος των προπονητών είναι η διατήρηση της φυσικής/τεχνικής/τακτικής/νοητικής απόδοσης των παικτών σε υψηλά επίπεδα για όσο το δυνατό μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου είναι δύσκολο μια ομάδα να κρατήσει υψηλά επίπεδα απόδοσης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η συσσωρευμένη κόπωση από τα αλλεπάλληλα παιχνίδια, τα συνεχή ταξίδια, οι προπονήσεις και η ψυχολογική πίεση επίτευξης των εκάστοτε στόχων της ομάδας έχουν αντίκτυπο στην πορεία της. Με συνεχή παρακολούθηση της συνολικής απόδοσης των ποδοσφαιριστών (φυσική κατάσταση/τεχνική/τακτική/ψυχολογικοί παράμετροι) μπορούν να διαγνωσθούν στοιχεία κάμψης. Σε αυτό το σημείο θα ήταν καλό να αποφορτισθούν οι παίκτες βοηθώντας τους να «ξεκουραστούν/αναζωογονηθούν" για να συνεχίσουν την αυξητική τάση απόδοσης σε βάθος χρόνου.

Κάντε zoom out και δείτε τη συνολική εικόνα της αγωνιστικής περιόδου και όχι μόνο τον επερχόμενο αγώνα για να επιλέξετε τα προπονητικά περιεχόμενα του μικρόκυκλου σας.

Aγωνιστική περίοδος

Διαλέξτε με προσοχή το πότε...και σχεδιάστε μικρόκυκλο αποφόρτισης με προπονήσεις μικρής διάρκειας και έντασης, χρησιμοποιώντας ευχάριστα ασκησιολόγια, χωρίς ψυχολογική πίεση κατά την διάρκεια των προπονήσεων.

Στο σχήμα 1. δείτε ένα παράδειγμα σχεδιασμού όπου την 5η και την 10η εβδομάδα δημιούργησα μικρόκυκλους αποφόρτισης σε ομάδα Ά Εθνικής Κατηγορίας όπου ξεπέρασε τελικά τις προσδοκίες της και κατέκτησε θέση εξόδου στο Europa League.

Aγωνιστική περίοδος
Aγωνιστική περίοδος
1.Ενεργητική "αποφόρτιση"

Μια απο τις κύριες ευθύνες των προπονητικών team κατα την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου είναι ο καταρτισμός της προπόνησης με τον καθορισμό του όγκου και της έντασης σε κάθε προπονητική μονάδα. Τα δύο αυτά στοιχεία παίζουν κυρίαρχο ρόλο στον τομέα της επίδοσης και στόχος δεν θα πρέπει να είναι μόνο ο επερχόμενος αγώνας αλλα και ο υπολογισμός των επιπτώσεων που θα έχει η συγκεκριμένη τοποθέτηση κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Κύριο μέλημα των ομάδων είναι η συγκράτηση υψηλών επιπέδων απόδοσης των ποδοσφαιριστών σε όσο το δυνατό μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Ορίσμενες μάλιστα φορές γίνεται και επιλογή των περιόδων υψηλής απόδοσης ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε ομάδας (είσοδος σε ομίλους διοργανώσεων, νοκ άουτ αγώνες, playoff κ.τ.λ).

Aγωνιστική περίοδος

Ο όγκος προπόνησης συσχετίζεται άμεσα με τον χρόνο προπόνησης (σε λεπτά) ή στο ποδόσφαιρο συγκεκριμένα με τα συνολικά μέτρα που διανύθηκαν σε μία προπονητική μονάδα.

Με μία απλή καταγραφή των λεπτών ανά προπονητική μονάδα ή των στοιχείων που συλλέγουμε μέσω συστημάτων GPS, μπορούμε εύκολα να παρακολουθήσουμε την διακύμανση του όγκου προπόνησης ανά διαστήματα που εμείς έχουμε επιλέξει (μικρόκυκλους - μςσόκυκλους - μακρόκυκλους).

Για την παρακολούθηση της έντασης της προπόνησης, αρκετοί αθλητικοί επιστήμονες διαφέρουν ώς προς τους ακέραιους αριθμούς και τις μεταβλητές παρακολούθησης.

Η πλειονότητα των βιβλιογραφικών αναφορών όμως δημοσιεύει δεδομένα καρδιακής συχνότητας άνω του 85% της Μ.Κ.Σ. και ταχύτητες τρεξίματος άνω των 14km/h.

Aγωνιστική περίοδος

Στο παρακάτω σχήμα βλέπετε τον περιοδισμό που δημιούργησα και εκτελέστηκε σε ομάδα της superleague Ελλάδας, η οποία κατάκτησε την προνομιούχο 5η θέση και έξοδο στο Europa League της επόμενης χρονιάς.

Η ομάδα ξεκίνησε την προετοιμασία της τέλη Ιουνίου και τελείωσε τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις τέλη Μαίου.

Με το κόκκινο χρώμα απεικονίζετε ο όγκος προπόνησης και με το μπλέ η ένταση.

Aγωνιστική περίοδος
Aγωνιστική περίοδος
2.Συσχετισμός όγκου - έντασης στην αγωνιστική περίοδο

Η καλύτερη προπόνηση είναι αυτή που προσομοιάζει τις ανάγκες του αγώνα.

Η σύγχρονη μορφή προπόνησης πλέον στο ποδόσφαιρο είναι αυτή των αγωνιστικών παιχνιδιών σε μικρούς χώρους. Οι ποδοσφαιριστές μέσω συγκεκριμένων ασκησιολογίων προσπαθούν να ολοκληρώσουν στόχους του εκάστοτε παιχνιδιού, δημιουργώντας συνήθειες εκτέλεσης ποδοσφαιρικών ενεργειών.

Τις συνήθειες αυτές ευελπιστούν οι προπονητές των ομάδων να τις δουν από τους παίκτες τους κατά την διάρκεια των αγώνων, προσδοκώντας και στο ανάλογο αποτέλεσμα.

Aγωνιστική περίοδος

Τα αγωνιστικά παιχνίδια σχεδιάζονται για να βελτιώνουν και τις 4 πτυχές απόδοσης των τεχνικών / τακτικών / νοητικών και φυσικών ικανοτήτων.

Υπάρχει όμως ένας αριθμός παραγόντων που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα αλλά και την χρηστικότητα τους και που οι προπονητές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν πριν την εφαρμογή τους στην προπονητική διαδικασία.

  • Ικανότητες παικτών
  • Περίοδος εφαρμογής παιχνιδιού
  • Αριθμός παικτών
  • Διαστάσεις χώρου διεξαγωγής παιχνιδιού
  • Διάρκεια παιχνιδιού
  • Διάλειμμα παιχνιδιού
  • Χρησιμοποίηση τερματοφύλακα
  • Προσανατολισμός ή όχι του παιχνιδιού
  • Επαφές με την μπάλα

Στον παραπάνω πίνακα βλέπετε την ανάλυση του s11.gr ως προς την λειτουργικότητα και την επίδραση σε μία σειρά παραμέτρων, των αγωνιστικών παιχνιδιών.

Μελετήστε τον αντίκτυπο του προπονητικού ερεθίσματος που θέλετε να δώσετε στους ποδοσφαιριστές σας και επιλέξτε αγωνιστικά παιχνίδια με τα ανάλογα περιεχόμενα.

Aγωνιστική περίοδος
3.Η μέθοδος των Αγωνιστικών Παιχνιδιών