Το πρώτο Ελληνικό site προπονητικής ποδοσφαίρου
Προπονητική μονάδα

Σχεδιασμός »

Κατά τη διάρκεια της προπονητικής μονάδας δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την επίτευξη ενός ή περισσοτέρων στόχων. Τα περιεχόμενα της και η σειρά εκτέλεσης τους εξαρτώνται από το επίπεδο των παικτών , την περίοδο που εκτελείται κ τους εκάστοτε στόχους.

Ο σχεδιασμός μιας προπονητικής μονάδας είναι άμεσα εξαρτώμενος από την αγωνιστική/προπονητική κατάσταση των παικτών, την περίοδο που εκτελείτε και τους στόχους που θέλουμε να επιτύχουμε.

Μια συνήθης προπονητική μονάδα έχει την ακόλουθη σειρά

  • προθέρμανση
  • ασκήσεις όπου προϋποθέτουν υψηλή νευρομυική συνέργια
  • ασκήσεις που ενεργοποιούν την μεταβολική διαδικασία
  • αποθεραπεία

Σαφώς η προπόνηση τακτικής πρέπει να προηγείται της προπόνησης φυσικής κατάστασης εάν ο στόχος είναι διπλός. Ο εγκέφαλος αφομοιώνει τις τακτικές οδηγίες όταν δεν έχει επέλθει κόπωση και ο ποδοσφαιριστής μπορεί να εκτελεί με μεγαλύτερη ακρίβεια τις οδηγίες του προπονητή του. Κατά συνέπεια αν έχουμε ως στόχο στην προπονητική μονάδα, φυσική κατάσταση και ειδική τακτική μαζί (τακτική άμεσα συνυφασμένη με τον επερχόμενο αγώνα σε σύντομο χρονικό διάστημα), θέλουμε την μέγιστη δυνατή απομνημόνευση και εκτέλεση των νέων στοιχείων που θέλουμε να δώσουμε στην ομάδα.

Τι συμβαίνει όμως αν έχουμε διαγνώσει πρόβλημα στην συγκέντρωση και την ακολουθία των οδηγιών του προπονητή στα τελευταία λεπτά ενός αγώνα?

Δοκιμάστε τον σχεδιασμό προπονητικής μονάδας με ασκήσεις όπου το βάρος δίνεται περισσότερο στην φυσική κατάσταση στην αρχή της προπόνησης τοποθετώντας την ειδική τακτική στο τέλος θέτοντας τον ποδοσφαιριστή στη διαδικασία εκτέλεσης τακτικών οδηγιών υπό συνθήκες κόπωσης. Με αυτόν τον τρόπο προσομοιώνεται τις καταστάσεις ενός αγώνα όπου έχετε διαγνώσει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Ο ποδοσφαιριστής σταδιακά θα προσαρμοστεί.

Άλλωστε η καλύτερη προπόνηση είναι αυτή που καλύπτει τις ανάγκες ενός αγώνα...

Προπονητική μονάδα
1.Πρωτοποριακή δομή μιας προπονητικής μονάδας

Άν αποφασίσετε να δώσετε περισσότερες απο 2 ημέρες ρεπό στην ομάδα σας, τότε η ομαλή επανένταξη της θα πρέπει σίγουρα να σας απασχολήσει. Οι περισσότεροι παίκτες θα αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους τις ημέρες αυτές και οι απο-προσαρμογές στην προπόνηση θα κάνουν ορατά τα σημάδια τους στην φυσική λειτουργία του οργανισμού. Ώς προπονητές θα πρέπει να τους προστατέψετε βαζόντας σταδιακά τους ποδοσφαιριστές σας σε ρυθμούς προπονήσεων πρότερης κατάστασης, με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ασφάλεια, επιταχύνοντας τον ρυθμό επανένταξης τους. Ένας απο τους τρόπους προπόνησης περιγράφεται με την παρακάτω προπονητική μονάδα.

Προπονητική μονάδα

Ξεκινήστε με 10' τρέξιμο σε χαμηλή ένταση γύρω απο τον αγωνιστικό χώρο προσαρμόζοντας σταδιακά το καρδιαγγειακό σύστημα ενώ ταυτόχρονα αυξάνετε την θερμοκρασία του σώματος. Συνεχίστε με 5' ασκήσεις κινητικότητας των αρθρώσεων προετοιμάζοντας ταυτόχρονα τον μυοτενόντιο ιστό.

Χωρίστε την ομάδα σε 4 γκρούπ και εκτελέστε διαδοχικά τις 4 ασκήσεις του σχήματος 1.

Στο πρώτο μέρος κάθε άσκησης περιλαμβάνονται

α) ελαστικότητα ισχύων (παρουσιάζονται βραχύνσεις μετά απο πολυήμερα ρεπό)

β) ακολουθεί τζόκινγκ σε χαμηλό ρυθμο (ενεργοποίηση αερόβιου μηχανισμού)

γ) στη συνέχεια εκτελείτε άσκηση συναρμογής και ευκινησίας (νευρομυική ενεργοποίηση απαραίτητη μετά απο μέρες απραξίας) και

δ) άνοιγμα για επιστροφή στην αρχή (ελεγχόμενη ενεργοποίηση αερόβιου-αναερόβιου μηχανισμού).

Εκτελέστε 1 - 4 σέτ των 2 κύκλων (οι 4 ασκήσεις = 1 κύκλος) με 1'-2' διάλειμμα ανάμεσα στα σέτ.

Προπονητική μονάδα

Συνεχίστε με 1 - 2 σέτ ποδοτέννις φέρνοντας τους παίκτες σε επαφή με την μπάλα (επιτακτική ανάγκη μετά την πολυήμερη απραξία) προπονώντας την τεχνική τους με ασφαλή και παιγνιώδη μορφή.

Στο τέλος χρησιμοποιήστε στατικές διατάσεις για περίπου 10' επαναφέρoντας την ελαστικότητα των μυών σε προγενέστερα επίπεδα.

Προπονητική μονάδα
2.Προπόνηση επανένταξης μετά από πολυήμερο ρεπό