Το πρώτο Ελληνικό site προπονητικής ποδοσφαίρου

Λεωνίδας Παπαδάκης | Προπονητική μονάδα

1.Πρωτοποριακή δομή μιας προπονητικής μονάδας

Προπονητική μονάδα »

Ο σχεδιασμός μιας προπονητικής μονάδας είναι άμεσα εξαρτώμενος από την αγωνιστική/προπονητική κατάσταση των παικτών, την περίοδο που εκτελείτε και τους στόχους που θέλουμε να επιτύχουμε.

Μια συνήθης προπονητική μονάδα έχει την ακόλουθη σειρά

  • προθέρμανση
  • ασκήσεις όπου προϋποθέτουν υψηλή νευρομυική συνέργια
  • ασκήσεις που ενεργοποιούν την μεταβολική διαδικασία
  • αποθεραπεία

Σαφώς η προπόνηση τακτικής πρέπει να προηγείται της προπόνησης φυσικής κατάστασης εάν ο στόχος είναι διπλός. Ο εγκέφαλος αφομοιώνει τις τακτικές οδηγίες όταν δεν έχει επέλθει κόπωση και ο ποδοσφαιριστής μπορεί να εκτελεί με μεγαλύτερη ακρίβεια τις οδηγίες του προπονητή του. Κατά συνέπεια αν έχουμε ως στόχο στην προπονητική μονάδα, φυσική κατάσταση και ειδική τακτική μαζί (τακτική άμεσα συνυφασμένη με τον επερχόμενο αγώνα σε σύντομο χρονικό διάστημα), θέλουμε την μέγιστη δυνατή απομνημόνευση και εκτέλεση των νέων στοιχείων που θέλουμε να δώσουμε στην ομάδα.

Τι συμβαίνει όμως αν έχουμε διαγνώσει πρόβλημα στην συγκέντρωση και την ακολουθία των οδηγιών του προπονητή στα τελευταία λεπτά ενός αγώνα?

Δοκιμάστε τον σχεδιασμό προπονητικής μονάδας με ασκήσεις όπου το βάρος δίνεται περισσότερο στην φυσική κατάσταση στην αρχή της προπόνησης τοποθετώντας την ειδική τακτική στο τέλος θέτοντας τον ποδοσφαιριστή στη διαδικασία εκτέλεσης τακτικών οδηγιών υπό συνθήκες κόπωσης. Με αυτόν τον τρόπο προσομοιώνεται τις καταστάσεις ενός αγώνα όπου έχετε διαγνώσει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Ο ποδοσφαιριστής σταδιακά θα προσαρμοστεί.

Άλλωστε η καλύτερη προπόνηση είναι αυτή που καλύπτει τις ανάγκες ενός αγώνα...