Το πρώτο Ελληνικό site προπονητικής ποδοσφαίρου

Λεωνίδας Παπαδάκης | Προπονητική μονάδα

2.Προπόνηση επανένταξης μετά από πολυήμερο ρεπό

Προπονητική μονάδα »

Άν αποφασίσετε να δώσετε περισσότερες απο 2 ημέρες ρεπό στην ομάδα σας, τότε η ομαλή επανένταξη της θα πρέπει σίγουρα να σας απασχολήσει. Οι περισσότεροι παίκτες θα αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους τις ημέρες αυτές και οι απο-προσαρμογές στην προπόνηση θα κάνουν ορατά τα σημάδια τους στην φυσική λειτουργία του οργανισμού. Ώς προπονητές θα πρέπει να τους προστατέψετε βαζόντας σταδιακά τους ποδοσφαιριστές σας σε ρυθμούς προπονήσεων πρότερης κατάστασης, με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ασφάλεια, επιταχύνοντας τον ρυθμό επανένταξης τους. Ένας απο τους τρόπους προπόνησης περιγράφεται με την παρακάτω προπονητική μονάδα.

2.Προπόνηση επανένταξης μετά από πολυήμερο ρεπό

Προπονητική μονάδα »

Ξεκινήστε με 10' τρέξιμο σε χαμηλή ένταση γύρω απο τον αγωνιστικό χώρο προσαρμόζοντας σταδιακά το καρδιαγγειακό σύστημα ενώ ταυτόχρονα αυξάνετε την θερμοκρασία του σώματος. Συνεχίστε με 5' ασκήσεις κινητικότητας των αρθρώσεων προετοιμάζοντας ταυτόχρονα τον μυοτενόντιο ιστό.

Χωρίστε την ομάδα σε 4 γκρούπ και εκτελέστε διαδοχικά τις 4 ασκήσεις του σχήματος 1.

Στο πρώτο μέρος κάθε άσκησης περιλαμβάνονται

α) ελαστικότητα ισχύων (παρουσιάζονται βραχύνσεις μετά απο πολυήμερα ρεπό)

β) ακολουθεί τζόκινγκ σε χαμηλό ρυθμο (ενεργοποίηση αερόβιου μηχανισμού)

γ) στη συνέχεια εκτελείτε άσκηση συναρμογής και ευκινησίας (νευρομυική ενεργοποίηση απαραίτητη μετά απο μέρες απραξίας) και

δ) άνοιγμα για επιστροφή στην αρχή (ελεγχόμενη ενεργοποίηση αερόβιου-αναερόβιου μηχανισμού).

Εκτελέστε 1 - 4 σέτ των 2 κύκλων (οι 4 ασκήσεις = 1 κύκλος) με 1'-2' διάλειμμα ανάμεσα στα σέτ.

2.Προπόνηση επανένταξης μετά από πολυήμερο ρεπό

Προπονητική μονάδα »

Συνεχίστε με 1 - 2 σέτ ποδοτέννις φέρνοντας τους παίκτες σε επαφή με την μπάλα (επιτακτική ανάγκη μετά την πολυήμερη απραξία) προπονώντας την τεχνική τους με ασφαλή και παιγνιώδη μορφή.

Στο τέλος χρησιμοποιήστε στατικές διατάσεις για περίπου 10' επαναφέρoντας την ελαστικότητα των μυών σε προγενέστερα επίπεδα.