Το πρώτο Ελληνικό site προπονητικής ποδοσφαίρου

Αναστασίου Γιάννης | Μετάβαση στην άμυνα

3.Προπόνηση ειδικής τακτικής στην αγωνιστική περίοδο

Μετάβαση στην άμυνα »

Χρησιμοποιώ αυτές τις προπονητικές μονάδες προς το τέλος του μικρόκυκλου για να προπονήσω την ειδική τακτική που θέλω να ακολουθήσει η ομάδα μου στον επερχόμενο αγώνα.

Ο λόγος που το κάνω στα τέλη της εβδομάδας είναι διπλός. Πρώτα απ όλα η καλύτερη δυνατή απομνημόνευση των οδηγιών και δεύτερον η μορφή της προπονητικής μονάδας που ακολουθεί τις αρχές του "φορμαρίσματος" για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής απόδοσης.

3.Προπόνηση ειδικής τακτικής στην αγωνιστική περίοδο

Μετάβαση στην άμυνα »

Μέρος 1ο:

Άσκηση με πάσες σε σχήμα ύψιλον.

Κάθε 2 λεπτά μεγαλώνω το ύψιλον φθάνοντας μέχρι και στα τελευταία κοντάρια που έχω τοποθετήσει.

Με αυτό τον τρόπο εξασκούνται οι παίκτες σε διαφορετικές αποστάσεις πάσας, αλλάζει ο τρόπος υποδοχής της μπάλας και παίρνω "τρεξίματα υψηλής έντασης" προετοιμάζοντας το καρδιοαναπνευστικό σύστημα τους.

3.Προπόνηση ειδικής τακτικής στην αγωνιστική περίοδο

Μετάβαση στην άμυνα »

Μέρος 2ο:

Παιχνίδι 10ν10 με 1 τ.φ. στα 2/3 του γηπέδου.

Το παιχνίδι ξεκινάει πάντα από την αμυνόμενη ομάδα (κατά βάση η αρχική ενδεκάδα σε σχηματισμό που σκέφτομαι να ξεκινήσω στον αγώνα).

Η επιτιθέμενη ομάδα ακολουθεί το σχηματισμό που αναμένουμε να παραταχθεί στον αγώνα ο αντίπαλος και έχει ως στόχο της επίτευξη τέρματος.

Οι κεντρικοί μου αμυντικοί ανοίγουν στα πλάγια της μεγάλης περιοχής και τα μπάκ ανεβαίνουν ψηλά. Ένας από τους 2 αμυντικούς χάφ κατεβαίνει ανάμεσα από τους αμυντικούς για να στηρίξει το build up και ο δεύτερος ψάχνει χώρο στον χώρο ανάμεσα στις γραμμές. Σκοπός της ομάδας είναι με συνδιαστικό παιχνίδι να περάσει η ομάδα τις 3 πύλες που βρίσκονται στα 60 περίπου μέτρα με οδήγημα της μπάλας.

3.Προπόνηση ειδικής τακτικής στην αγωνιστική περίοδο

Μετάβαση στην άμυνα »

Αν χαθεί η μπάλα σε οποιοδήποτε σημείο του γηπέδου οι ποδοσφαιριστές που βρίσκονται κοντά ασκούν πίεση στον κάτοχο της μπάλας, αυτοί που βρίσκονται μπροστά από την μπάλα καλούνται να επιστρέψουν άμεσα πίσω από την νοητή της ευθεία και αυτοί που βρίσκονται πίσω από την μπάλα να μοιράσουν τα μαρκαρίσματα για την αποφυγή γρήγορης επιθετικής δραστηριότητας με μεγάλη πάσα στην πλάτη των γραμμών.

Η εκδήλωση κάθε δραστηριότητας ελεύθερου παιχνιδιού διαρκεί απο 30'' έως 1' και το διάλειμμα είναι πλήρες μέχρι να επανατοποθετηθούν οι ποδοσφαιριστές και των 2 ομάδων.

Στην ανάπαυλα των 2 σετ οι ποδοσφαιριστές της κάθε ομάδας μόνοι τους κάνουν ένα μίνι απολογισμό στο τι τους δυσκολεύει και τι πρέπει να ακολουθήσουν για να επιτύχουν το στόχο τους.

Ένταση άσκησης: 60-85% Μ.Κ.Σ

Διάρκεια άσκησης: 2 σετ x 6'-8'

Διάλειμμα άσκησης: 4' ανά σετ