Το πρώτο Ελληνικό site προπονητικής ποδοσφαίρου
Μετάβαση στην άμυνα

Τακτική »

Ασκήσεις και προπονήσεις ποδοσφαίρου σχεδιασμένες από επαγγελματίες για να βελτιώσουν την απόδοση της ομάδας όταν χάνει την κατοχή της μπάλας.

Χρησιμοποιώ αυτή την άσκηση για να προπονήσω την ομάδα μου κατά την εναλλαγή της φάσης απο την επίθεση στην άμυνα, στην γρήγορη αντίληψη της θέσης των αντιπάλων παικτών και το κόψιμο των διαδρόμων πάσας.

Σε χώρο 40χ60μ. δημιουργώ 2 ομάδες των 7 παικτών με 2 τ.φ. Ένας παίκτης απο κάθε ομάδα περιμένει σε κάθε τελική γραμμή με μια μπάλα.

Οι παίκτες στο κεντρικό τετράγωνο διαστάσεων 30χ40μ. προσπαθούν να διατηρήσουν την κατοχή της μπάλας (χωρίς περιορισμό επαφής).

Η ομάδα που θα καταφέρει να κάνει 5 πάσες είναι ελέυθερη να διαλέξει ένα απο τα δύο τέρματα για την επίτευξη γκόλ με ένα μόνο παίκτη να περνάει την γραμμή και να μην μπορεί να μαρκαριστεί απο αντίπαλο.

Μετάβαση στην άμυνα

Μόλις ο παίκτης της επιτιθέμενης ομάδας τελειώσει την φάση με 1ν1 με τον τερματοφύλακα, τότε αμέσως μπαίνει ο παίκτης της αντίπαλης ομάδας που περιμένει στην τελική γραμμή με μια μπάλα στα πόδια (γρήγορη αλλαγή ρόλων του παίκτη που τελείωσε την φάση με τον συμπαίκτη του που περιμένει στην τελική γραμμή). Οδηγεί την μπάλα προς το κεντρικό τετράγωνο και προσπαθεί να ξεκινήσει μια νέα κατάσταση κατοχής μπάλας μέσα στο τετράγωνο και εκδήλωση επίθεσης σε μία απο τις δύο πλευρές.

Μετάβαση στην άμυνα

Ο κοντινότερος παίκτης της ομάδας (που πρίν είχε επιτεθεί) καλείται τώρα να κλείσει τον χώρο και την εύκολη πάσα του αντιπάλου που οδηγεί την μπάλα προς το τετράγωνο κατοχής. Οι υπόλοιποι παίκτες καλούνται να μοιράσουν γρήγορα τα μαρκαρίσματα και να κόψουν τους διαδρόμους πάσας για να σταματήσουν την επιθετική δραστηριότητα των αντιπάλων.

Ο παίκτης που επιτέθηκε με εναν αμυνόμενο αλλάζουν ρόλους με τους 2 παίκτες που μπήκαν στο παιχνίδι.

Μετάβαση στην άμυνα

Ένταση άσκησης: 75%-90% Μ.Κ.Σ.

Διάρκεια άσκησης: 1-2 σέτ χ 6',

Διάλειμμα άσκησης: 2' ανάμεσα στα σέτ.

 • Επίδραση της προπόνησης στη διατήρηση ενεργειών για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Επίδραση της προπόνησης στην ικανότητα γρηγορότερης επανάληψης εκρηκτικών ενεργειών.
 • Επίδραση της προπόνησης στην ταχύτητας αντίδρασης και αντίληψης.
 • Επίδραση της προπόνησης στα ανωτέρω τεχνικοτακτικά και νοητικά στοιχεία.
1.Γρήγορο κλείσιμο χώρων και μοίρασμα μαρκαρισμάτων

Με το χάσιμο της μπάλας η ομάδα σας θα πρέπει να μπορεί να διαβάζει την φάση και να ξεκινά την διαδικασία αναχαίτισης του αντιπάλου στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Με αυτή την προπονητική μονάδα προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε τους παίκτες μας σε αυτές τις καταστάσεις.

Μέρος 1.

Σε 2 χώρους 10 χ 15μ παιχνίδι μετάβασης 4ν2+2. Οι ομάδες παίζουν χωρίς περιορισμό επαφών. Με το κλέψιμο των 2 αμυντικών αλλαγή παιχνιδιού απο τους παίκτες ή τον προπονητή και δημιουργία ενός άλλου 4ν2. Στις μεταβάσεις να γίνεται αλλαγή των παικτών που μένουν πίσω.

Σημεία κλειδιά:

 • Απόκριση
 • Πίεση
 • Καθυστέρηση
 • Αμεσότητα
 • Τάκλιν
Μετάβαση στην άμυνα

Μέρος 2.

Παιχνίδι μετάβασης 5ν3 σε 2 χώρους 30χ15μ. Μετά την επιτυχημένη επίτευξη απο 5 πάσες μια ομάδας αλλαγή παιχνιδιού στο άλλο μισό κι δημιουργία ενός νέου 5ν3 με τους 2 αμυντικούς της ουδέτερης ζώνης και έναν ακόμη. Αλλαγή ρόλων ομάδων μετά τον προκαθορισμένο χρόνο. Οι ομάδες παίζουν χωρίς τον περιορισμό επαφών με την μπάλα.

Σημεία κλειδιά:

 • Απόκριση
 • Πίεση
 • Απομόνωση
 • Αμεσότητα
 • Τάκλιν
 • Επικοινωνία
Μετάβαση στην άμυνα

Μέρος 3.

Λύση προβλήματος: Παιχνίδι στο μισό γήπεδο 5 ν 5 + 4 με 1 τ.φ. Η επίθεση ξεκινάει στο μισο γήπεδο με παιχνίδι 6(κόκκινοι) εναντίον 5 (μπλέ) και τον τ.φ. (οι 4 κίτρινοι δεν συμμετέχουν σε αυτή τη φάση)

Αν κλέψουν την μπάλα οι 5 (μπλέ) ή την πιάσει ο τ.φ. παιζουν γρήγορα και με την βοήθεια των 4 (κίτρινοι) προσπαθούν να βάλουν γκόλ στις 2 μικρές εστίες σε παιχνίδι 5+4 ν 5.

Σημεία κλειδιά:

 • Ανταπόκριση/Ανάκτηση
 • Καθυστέρηση/Κάλυψη
 • Απομόνωση
 • Αμεσότητα
 • Τάκλιν/Παρέμβαση
 • Επικοινωνία
Μετάβαση στην άμυνα
Μετάβαση στην άμυνα
2.Αμυντική μετάβαση

Χρησιμοποιώ αυτές τις προπονητικές μονάδες προς το τέλος του μικρόκυκλου για να προπονήσω την ειδική τακτική που θέλω να ακολουθήσει η ομάδα μου στον επερχόμενο αγώνα.

Ο λόγος που το κάνω στα τέλη της εβδομάδας είναι διπλός. Πρώτα απ όλα η καλύτερη δυνατή απομνημόνευση των οδηγιών και δεύτερον η μορφή της προπονητικής μονάδας που ακολουθεί τις αρχές του "φορμαρίσματος" για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής απόδοσης.

Μετάβαση στην άμυνα

Μέρος 1ο:

Άσκηση με πάσες σε σχήμα ύψιλον.

Κάθε 2 λεπτά μεγαλώνω το ύψιλον φθάνοντας μέχρι και στα τελευταία κοντάρια που έχω τοποθετήσει.

Με αυτό τον τρόπο εξασκούνται οι παίκτες σε διαφορετικές αποστάσεις πάσας, αλλάζει ο τρόπος υποδοχής της μπάλας και παίρνω "τρεξίματα υψηλής έντασης" προετοιμάζοντας το καρδιοαναπνευστικό σύστημα τους.

Μετάβαση στην άμυνα

Μέρος 2ο:

Παιχνίδι 10ν10 με 1 τ.φ. στα 2/3 του γηπέδου.

Το παιχνίδι ξεκινάει πάντα από την αμυνόμενη ομάδα (κατά βάση η αρχική ενδεκάδα σε σχηματισμό που σκέφτομαι να ξεκινήσω στον αγώνα).

Η επιτιθέμενη ομάδα ακολουθεί το σχηματισμό που αναμένουμε να παραταχθεί στον αγώνα ο αντίπαλος και έχει ως στόχο της επίτευξη τέρματος.

Οι κεντρικοί μου αμυντικοί ανοίγουν στα πλάγια της μεγάλης περιοχής και τα μπάκ ανεβαίνουν ψηλά. Ένας από τους 2 αμυντικούς χάφ κατεβαίνει ανάμεσα από τους αμυντικούς για να στηρίξει το build up και ο δεύτερος ψάχνει χώρο στον χώρο ανάμεσα στις γραμμές. Σκοπός της ομάδας είναι με συνδιαστικό παιχνίδι να περάσει η ομάδα τις 3 πύλες που βρίσκονται στα 60 περίπου μέτρα με οδήγημα της μπάλας.

Μετάβαση στην άμυνα

Αν χαθεί η μπάλα σε οποιοδήποτε σημείο του γηπέδου οι ποδοσφαιριστές που βρίσκονται κοντά ασκούν πίεση στον κάτοχο της μπάλας, αυτοί που βρίσκονται μπροστά από την μπάλα καλούνται να επιστρέψουν άμεσα πίσω από την νοητή της ευθεία και αυτοί που βρίσκονται πίσω από την μπάλα να μοιράσουν τα μαρκαρίσματα για την αποφυγή γρήγορης επιθετικής δραστηριότητας με μεγάλη πάσα στην πλάτη των γραμμών.

Η εκδήλωση κάθε δραστηριότητας ελεύθερου παιχνιδιού διαρκεί απο 30'' έως 1' και το διάλειμμα είναι πλήρες μέχρι να επανατοποθετηθούν οι ποδοσφαιριστές και των 2 ομάδων.

Στην ανάπαυλα των 2 σετ οι ποδοσφαιριστές της κάθε ομάδας μόνοι τους κάνουν ένα μίνι απολογισμό στο τι τους δυσκολεύει και τι πρέπει να ακολουθήσουν για να επιτύχουν το στόχο τους.

Ένταση άσκησης: 60-85% Μ.Κ.Σ

Διάρκεια άσκησης: 2 σετ x 6'-8'

Διάλειμμα άσκησης: 4' ανά σετ

Μετάβαση στην άμυνα
3.Προπόνηση ειδικής τακτικής στην αγωνιστική περίοδο