Το πρώτο Ελληνικό site προπονητικής ποδοσφαίρου
Επίθεση

Τακτική »

Ασκήσεις και προπονήσεις ποδοσφαίρου σχεδιασμένες από επαγγελματίες για να βελτιώσουν την απόδοση της ομάδας όταν έχει την κατοχή της μπάλας.

Χρησιμοποιώ αυτη την άσκηση για να προπονήσω την εκδήλωση επιθέσεων της ομάδας μου με τη συμμετοχή παικτών απο τις πίσω ζώνες.

Σε χώρο 60Χ60μ. δημιουργώ 2 ομάδες των 10 παικτών με 2 τ.φ. και τους οποίους χωρίζω σε π.χ. 4ν4 3v3 3v3 (μπορώ να επιλέξω ανάμεσα σε συστήματα που χρησιμοποιώ) και τους τοποθετώ σε 3 ζώνες των 20Χ60μ. Η μπλέ ομάδα ξεκινάει με μπάλα απο τον τερματοφύλακα της και με συνεργασία μεταξυ των παικτών της πρώτης ζώνης προσπαθεί να περάσει την μπάλα στους παίκτες της δεύτερης ζώνης.

Σχήμα 1.

Επίθεση

Οι παίκτες της μεσαίας ζώνης προσπαθούν με τη σειρά τους (σε συνεργασία και με τους παίκτες τις πρώτης ζώνης) να περάσουν την μπάλα στην τρίτη ζώνη. Τότε οι πλάγιοι παίκτες της πρώτης & ολοι της δεύτερης ζώνης (της ομάδας που επιτίθεται μόνο), μπορούν με σπρίντ να τρέξουν στην τρίτη ζώνη για να συμμετάσχουν στην επίθεση δημιουργώντας υπεραριθμία έως 8ν4.

Εκεί η ομάδα που επιτίθεται καλείται να εκμεταλλευτεί γρήγορα το πλεονέκτημα της παρουσίας παικτών όπου έρχονται με ταχύτητα απο τις πίσω ζώνες.

Με το τέλος της επίθεσης οι παίκτες της επιτιθέμενης ομάδας μετατοπίζονται ανάλογα για να φτάσουν στις αρχικές τους ζώνες (μπορείτε να αλλάζεται τους παίκτες για εξισορρόπηση του προπονητικού φορτίου ανα τακτά διασήματα).

Αν κλέψουν την μπάλα οι κόκκινοι συνεχίζουν να παίζουν κανονικά με τους ίδιους κανόνες το παιχνίδι σε όποια ζώνη και αν βρίσκονται.

Σχήμα 2.

Επίθεση

Ένταση άσκησης: 75%-95% Μ.Κ.Σ.

Διάρκεια άσκησης: 1-2 σέτ Χ 6'-10'.

Διάλειμμα άσκησης: 2 ανάμεσα στα σέτ.

 • Επίδραση της προπόνησης στη διατήρηση ενεργειών για μεγάλο διάστημα.
 • Επίδραση της προπόνησης στην γρηγορότερη επανάληψη μεταξύ των εκρηκτικών ενεργειών.
 • Επίδραση της προπόνησης σε τεχνικοτακτικά και νοητικά στοιχεία.
Επίθεση
1.Επίθεση με συμμετοχή "κρυφών παικτών".

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο η ανάπτυξη του παιχνιδιού από την αμυντική ζώνη δίνει αρκετά πλεονεκτήματα στην ομάδα που μπορεί να την εκτελέσει αποτελεσματικά. Η συγκεκριμένη προπονητική μονάδα αποσκοπεί στην βελτίωση απόδοσης της ομάδας ξεκινώντας από τον τερματοφύλακα και μεταφέροντας την μπάλα προς τις επόμενες ζώνες, με συνεργασίες μεταξύ των παικτών.

Μέρος 1.Τεχνική - Άσκηση με πάσες σε τρίγωνο

Σημεία κλειδιά:

 • Κίνηση για υποδοχή (συγχρονισμός)
 • Ποιότητα και τύπος πάσας
 • Τεχνική υποδοχής μπάλας
Επίθεση

Μέρος 2.Παιχνίδι κατοχής μπάλας 9ν7

Σε χώρο 30χ35μ τοποθετώ 6 παίκτες στις γραμμές (1 ή 2 επαφές) και 3 μέσα (2 ή ελεύθερες επαφές). Η μπλε ομάδα προσπαθεί να κρατήσει στην κατοχή της την μπάλα ενώ η κόκκινη να την ανακόψει . Αν τα καταφέρει η κόκκινη (2 ή ελεύθερες επαφές) μπαίνουν και οι υπόλοιποι μπλε μέσα στο χώρο για να την ανακτήσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται. Το παιχνίδι ξεκινά από την αρχή με τους μπλε να έχουν κατοχή μπάλας. Ανα διαστήματα αλλαγή των τριών εσωτερικών παικτών της μπλε ομάδας. Μετά τον προκαθορισμένο χρόνο του σετ αλλαγή ρόλων στις ομάδες.

Σημεία κλειδιά:

 • Τοποθετήσεις για υποδοχή μπάλας / υποστήριξη / περιστροφικές κινήσεις
 • Λήψεις αποφάσεων
 • Ποιότητα & τύπος πάσας
 • Τεχνική υποδοχής μπάλας
Επίθεση

Μέρος 3.Λύση προβλήματος 7 + Τερματοφυλακας ν 6 ανάπτυξη παιχνιδιού

Στο μισό γήπεδο χρησιμοποιώ 1 τερματοφύλακα, δυο κεντρικούς αμυντικούς, δυο πλάγιους αμυντικούς και 3 κεντρικούς μέσους (μπλε) οι οποίοι προσπαθούν με συνεργασίες να πετυχουν τέρμα σε μια από τις 3 μικρές εστίες. Η μπάλα ξεκινάει απο τον τερματοφύλακα και η κόκκινη ομάδα κάνει άμυνα ξεκινώντας έξω απο την μεγάλη περιοχή. Από την αντίπαλη ομάδα χρησιμοποιώ δυο κεντρικούς μέσους, δυο ακραίους μέσους και 2 επιθετικούς (κόκκινη). Αν κλέψουν την μπάλα στόχος τους είναι να επιτύχουν γκολ στην κεντρική εστία.

Σημεία κλειδιά:

 • Τοποθετήσεις για υποδοχή μπάλας / υποστήριξη / περιστροφικές κινήσεις
 • Λήψεις αποφάσεων
 • Ποιότητα & τύπος πάσας
 • Τεχνική υποδοχής μπάλας
Επίθεση
Επίθεση
2.Φάση ανάπτυξης παιχνιδιού

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο η η εκμετάλευση των χώρων που δημιουργούνται στην πλάτη της άμυνας παίζει σημαντικό ρόλο στην δημιουργία προυποθέσεων για την επίτευξη τέρματος.

Η εκπαίδευση των παικτών μου στην κίνηση στους χώρους αυτούς, σε σωστό χρόνο και υπο τις κατάλληλες προυποθέσεις, όπως και η υπομονή της ομάδας και η τελική πάσα την ανάλογη στιγμή, με ώθησαν στην δημιουργία και εκτέλεση του παρακάτω ασκησιολογίου.

Επίθεση

Άσκηση με πάσες και κίνηση στον χώρο. Αλλαγή με κυκλική μετατόπιση των παικτών δεξιόστροφα και αριστερόστροφα. Ο κεντρικός παίκτης μένει σταθερός.

Διάρκεια άσκησης: 10'

Ένταση άσκησης: χαμηλή

Επίθεση

Παιχνίδι 10ν10 (8ν8 - 11ν11) σε χώρο 60 x 50μ. Στον χώρο δημιουργούμε 2 ζώνες 15 x 50μ. Στον κεντρικό χώρο 30 x 50μ. οι ομάδες προσπαθούν να διατηρήσουν την μπάλα στην κατοχή τους για 6 πάσες και στην συνέχεια μπορούν ( η καθεμιά στην πλευρά της) να περάσουν την μπάλα στην ζώνη επίθεσης όπου οι παίκτες προσπαθούν να επιτύχουν γκόλ στις 2 μικρές εστίες.

Οι παίκτες δέν μπορούν να εισχωρήσουν στις τελικές ζώνες πρίν την εκτέλεση της κεντρικής πάσας (κανόνες οφσάιντ).

Επίθεση

Εάν δεν τα καταφέρουν και για να διατηρηθεί το επαρκούμενο βάθος της ομάδας μπορούν να ξαναπεράσουν την μπάλα στην κεντρική ζώνη και να επιτύχουν γκολ στην μικρή κεντρική εστία.

Αφήστε τους παίκτες να βρούν λύσεις μέσα απο το παιχνίδι χωρίς να τους διακόπτετε για παρατηρήσεις. Μπορείτε να εκτελέσετε την άσκηση με περιορισμό επαφών (2-3) ή χωρίς.

Ένταση άσκησης: 75-90% Μ.Κ.Σ

Διάρκεια άσκησης: 1-2 σέτ x 6'-10'

Διάλειμμα άσκησης: 1'-2'

Επίθεση

Τελικό παιχνίδι 10ν10 με 2 τερματοφύλακες στα 3/4 του γηπέδου.

Ελεύθερο παιχνίδι χωρίς περιορισμό επαφών με την μπάλα αλλά με τον κανονισμό του οφσάιντ σε ισχύ.

Ένταση άσκησης: 75-95% Μ.Κ.Σ

Διάρκεια άσκησης: 1-2 σέτ x 6'-10'

Διάλειμμα άσκησης: 1'-2'

Επίθεση
3.Εκμετάλλευση χώρου στην πλάτη της άμυνας

Η πιθανότητα να κερδίσει το ‘back to back’ στο Champions League έχει τελειώσει για την Λίβερπουλ. Η Λίβερπουλ αποκλειστικέ από το Τσάμπιονς Λιγκ με ήττα 3-2 από την Ατλέτικο Μαδρίτης στην δεύτερη αναμέτρηση στο γύρου των 16.

Μετά τη ήττα στο πρώτο παιχνίδι, 1-0, στην Ισπανία, η Λίβερπουλ κέρδισε το δεύτερο παιχνίδι με 1-0 με κεφαλια του Wijnaldum στο 43’ για να οδηγηθεί το παιχνίδι στην παράταση και τον Firmino να κάνει το 2-0 για τους ρεντς στο τέταρτο λεπτό της παράτασης, όμως σε εκείνο το σημείο έκανε τη μεγάλη ανατροπή. Ο Marcos Llorente (πρώτη αλλαγή για τους ροχιμπλάνκος στο ματς) πήρε την ομάδα της ισπανικής πρωτεύουσας στις πλάτες του και έφερε το ματς στα ίσα νικώντας με δύο δυνατά σουτ εκτός περιοχής τον Adrian(97', 105+1') ενώ στις καθυστερήσεις της ημίωρης παράτασης ο Morata έβαλε το κερασάκι στην τούρτα, φεύγοντας στην κόντρα και γράφοντας το τελικό 3-2 με πλασέ που την έστειλε με πανηγυρικό τρόπο στα προημιτελικά του .

Επίθεση

11αδες:

Λίβερπουλ: Adrian, Alexander-Arnold, Van Dijk, Gomez, Robertson, Henderson, Chamberlain, Wijnaldum, Mane, Salah and Firmino

Ατλετικο Μαδριτης: Oblak, Trippier, Savic, Felipe, Lodi, Koke, Partley, Correa, Saul, Felix and Diego Costa.

Η Λίβερπουλ, ως συνήθως, χρησιμοποίησε το σχηματισμό 4-3-3 και στο τρόπο ανάπτυξης της από πίσω άλλαζε σε μια τριάδα πίσω κατά τη διάρκεια της κατοχής της μπάλας με τον αμυντικό μέσον Henderson να πηγαίνει ανάμεσα στους δύο κεντρικούς αμυντικούς; Van Dijk και Gomez. Αυτό έδωσε την ευκαιρία στους δύο πλάγιους αμυντικούς; Robertson και Alexander-Arnold να κινηθούν υψηλότερα στο γήπεδο και να δώσουν πλάτος στην επίθεση. Επίσης, και οι δύο πλάγιοι επιθετικοι για το Λίβερπουλ; Οι Mane and Salah έμειναν κοντα στις γραμμές το πλάγιο άουτ και ψηλά στο γήπεδο για να δημιουργήσουν χώρο στους κεντρικούς χώρους για τους μεσαίους; Wijnaldum και Chamberlain να τρέχουν ανάμεσα στο χώρο των πλάγιων αμυντικών και κεντρικών αμυντικών της Ατλέτικο Μαδριτης.

Επίθεση

Η Ατλέτικο Μαδρίτης παρατάχθηκε σε έναν σχηματισμό 4-4-2 και χρησιμοποίησε ένα βαθιά συμπαγή 4-4-2 σχηματισμό σε φάσης άμυνα για να περιορίσει τον χώρο μεταξύ των γραμμών για τους παίχτες της Λίβερπουλ και κράτησαν αυτό το στυλ σε όλο το παιχνίδι. Οι μεσαίοι του Ατλέτικο Μαδρίτης; Saul, Koke, Partley και Correa εργάστηκαν σκληρά και συνεχώς βοηθούσαν στην άμυνα για να υποστηρίξουν στους μισούς χώρους και στα φτερά της άμυνας.

Επίθεση

Η Λίβερπουλ μετέφερε εύκολα τη μπάλα από την άμυνα στους μέσους παίχτες και ο επιθετικός Firmino να επιστρέφει στο χώρο μπροστ'α απο την αμυντική γραμμή της Ατλέτικο για να δημιουργήσει μια υπερφόρτωση 3 ενάντιον 2 στο χώρο του κέντρο του.

Επίθεση

Ως εκ τούτου, αυτό δημιούργησε χώρο για τον μέσον Chamberlain στο μισό χώρο στην δεξιά πλευρά του γηπέδου, ενώ οι μέσοι της Ατλέτικο Μαδρίτης; Koke και Partey ήταν απασχολημένοι στο να μαρκάρουν τον επιθετικό Firmino και το μέσο Wijnaldum. Προσπάθησαν να αλλάξουν γρήγορα το παιχνίδι από στην άλλη πλευρά για να επιτεθούν στον χώρο με τον μέσο Chamberlain να τρέχει στο δεξί διάδρομο. Με αυτή την τακτική η Λίβερπουλ δημιούργησε αρκετές ευκαιρίες και σκόραρε και το πρώτο τέρμα της στην αναμέτρηση.

Επίθεση
Επίθεση
4.Liverpool v Atletico Madrid: Επιθετική ανάπτυξη της Liverpool