Το πρώτο Ελληνικό site προπονητικής ποδοσφαίρου

Κάτοχος διπλώματος U.E.F.A Pro

Προπονητική καριέρα
Περίοδος Ομάδα
2005-2007
2007-2008
2008-2009
2009
2010
2010
2010-2011
2011-2012
2013
2013
2014-2015
2016-2017
2017-
Παντελίδης Σάββας

Προπονήσεις - Παντελίδης Σάββας

Άμυνα

Το σύγχρονο ποδόσφαιρο απαιτεί αρκετές φορές την χρησιμοποίηση επιθετικής άμυνας και άσκησης πίεσης του αντιπάλου στο επιθετικό τρίτο. Με αυτό τον τρόπο σταματάς την ανάπτυξη του αντιπάλου εν τη γενέσει του και βρίσκεσαι πολύ κοντά στην αντίπαλη εστία σε περίπτωση ανάκτησης της μπάλας, με συνέπεια την αύξηση των πιθανοτήτων για επίτευξη τέρματος.

Χρησιμοποιώ αυτή την άσκηση για την εκπαίδευση των ποδοσφαιριστών μου στην άσκηση πίεσης ψηλά και την γρήγορη μεταφορά τους στο αμυντικό μισό της ομάδας μου, σε περίπτωση που οι αντίπαλοι καταφέρουν να την διασπάσουν .

Παντελίδης Σάββας

Χρησιμοποιώντας τα 3/4 του αγωνιστικού χώρου τοποθετώ ένα επιπλέον τέρμα στο μισό γήπεδο και 3 τερματοφύλακες. Η μπλε ομάδα έχει 2 τερματοφύλακες και αμύνεται και στην πρώτη αλλά και στην δεύτερη εστία. Η κόκκινη αμύνεται στην εστία της και μπορεί να πετύχει τέρμα και στην πρώτη αλλά και στη δεύτερη εστία.

Η άσκηση ξεκινά με κανονικό αγωνιστικό παιχνίδι 10ν10 με 2 τερματοφύλακες στο μισό γήπεδο και χωρίς περιορισμό επαφών με την μπάλα.

Οι παίκτες έχουν σαφείς εντολές ως προς τις θέσεις που αγωνίζονται στο παιχνίδι. Η άμυνα της μπλέ ομάδας μέσω των επιθετικογενών παικτών της ξεκινά έξω από την μεγάλη περιοχή των αντιπάλων. Το παιχνίδι εξελίσετε με την μπλέ ομάδα να προσπαθεί να κλέψει μπάλα και να επιτύχει τέρμα.

Παντελίδης Σάββας

Η κόκκινη ομάδα μπορεί να επιτύχει τέρμα και στην πρώτη αλλά εάν δεν βρει κατάλληλες προϋποθέσεις με πάσα στον χώρο μπορεί και στην δεύτερη εστία. Η μπλε προσπαθεί σε πρώτη φάση να αναχαιτίσει την επίθεση των αντιπάλων και να εκτελέσει επίθεση. Εάν όμως σπάσει η πίεση και οι κόκκινοι προσπαθήσουν να μεταφέρουν την μπάλα μπροστά, τότε να επιστρέψει γρήγορα για να αναχαιτίσει τους αντιπάλους στην δεύτερη εστία.

Εάν η μπλέ ομάδα ανακτήσει την μπάλα στο αμυντικό της μισό γήπεδο τότε το παιχνίδι σταματάει και ξεκινά πάλι από το πρώτο μισό με την μπάλα στους αντιπάλους.

Ένταση άσκησης:75-95% Μ.Κ.Σ.

Διάρκεια άσκησης: 1-2 σετ x 6'-10'

Διάλειμμα άσκησης: 2' ανάμεσα στα σέτ

  • Επίδραση της προπόνησης στη διατήρηση ενεργειών για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Επίδραση της προπόνησης στα ανωτέρω τεχνικοτακτικά και νοητικά στοιχεία.
Παντελίδης Σάββας
Επίθεση

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο η η εκμετάλευση των χώρων που δημιουργούνται στην πλάτη της άμυνας παίζει σημαντικό ρόλο στην δημιουργία προυποθέσεων για την επίτευξη τέρματος.

Η εκπαίδευση των παικτών μου στην κίνηση στους χώρους αυτούς, σε σωστό χρόνο και υπο τις κατάλληλες προυποθέσεις, όπως και η υπομονή της ομάδας και η τελική πάσα την ανάλογη στιγμή, με ώθησαν στην δημιουργία και εκτέλεση του παρακάτω ασκησιολογίου.

Παντελίδης Σάββας

Άσκηση με πάσες και κίνηση στον χώρο. Αλλαγή με κυκλική μετατόπιση των παικτών δεξιόστροφα και αριστερόστροφα. Ο κεντρικός παίκτης μένει σταθερός.

Διάρκεια άσκησης: 10'

Ένταση άσκησης: χαμηλή

Παντελίδης Σάββας

Παιχνίδι 10ν10 (8ν8 - 11ν11) σε χώρο 60 x 50μ. Στον χώρο δημιουργούμε 2 ζώνες 15 x 50μ. Στον κεντρικό χώρο 30 x 50μ. οι ομάδες προσπαθούν να διατηρήσουν την μπάλα στην κατοχή τους για 6 πάσες και στην συνέχεια μπορούν ( η καθεμιά στην πλευρά της) να περάσουν την μπάλα στην ζώνη επίθεσης όπου οι παίκτες προσπαθούν να επιτύχουν γκόλ στις 2 μικρές εστίες.

Οι παίκτες δέν μπορούν να εισχωρήσουν στις τελικές ζώνες πρίν την εκτέλεση της κεντρικής πάσας (κανόνες οφσάιντ).

Παντελίδης Σάββας

Εάν δεν τα καταφέρουν και για να διατηρηθεί το επαρκούμενο βάθος της ομάδας μπορούν να ξαναπεράσουν την μπάλα στην κεντρική ζώνη και να επιτύχουν γκολ στην μικρή κεντρική εστία.

Αφήστε τους παίκτες να βρούν λύσεις μέσα απο το παιχνίδι χωρίς να τους διακόπτετε για παρατηρήσεις. Μπορείτε να εκτελέσετε την άσκηση με περιορισμό επαφών (2-3) ή χωρίς.

Ένταση άσκησης: 75-90% Μ.Κ.Σ

Διάρκεια άσκησης: 1-2 σέτ x 6'-10'

Διάλειμμα άσκησης: 1'-2'

Παντελίδης Σάββας

Τελικό παιχνίδι 10ν10 με 2 τερματοφύλακες στα 3/4 του γηπέδου.

Ελεύθερο παιχνίδι χωρίς περιορισμό επαφών με την μπάλα αλλά με τον κανονισμό του οφσάιντ σε ισχύ.

Ένταση άσκησης: 75-95% Μ.Κ.Σ

Διάρκεια άσκησης: 1-2 σέτ x 6'-10'

Διάλειμμα άσκησης: 1'-2'

Παντελίδης Σάββας