Το πρώτο Ελληνικό site προπονητικής ποδοσφαίρου

Παντελίδης Σάββας | Άμυνα

3.Εναλλαγή λειτουργίας από άσκηση πίεσης ψηλά σε γρήγορη επιστροφή στο αμυντικό μισό

Άμυνα »

Το σύγχρονο ποδόσφαιρο απαιτεί αρκετές φορές την χρησιμοποίηση επιθετικής άμυνας και άσκησης πίεσης του αντιπάλου στο επιθετικό τρίτο. Με αυτό τον τρόπο σταματάς την ανάπτυξη του αντιπάλου εν τη γενέσει του και βρίσκεσαι πολύ κοντά στην αντίπαλη εστία σε περίπτωση ανάκτησης της μπάλας, με συνέπεια την αύξηση των πιθανοτήτων για επίτευξη τέρματος.

Χρησιμοποιώ αυτή την άσκηση για την εκπαίδευση των ποδοσφαιριστών μου στην άσκηση πίεσης ψηλά και την γρήγορη μεταφορά τους στο αμυντικό μισό της ομάδας μου, σε περίπτωση που οι αντίπαλοι καταφέρουν να την διασπάσουν .

3.Εναλλαγή λειτουργίας από άσκηση πίεσης ψηλά σε γρήγορη επιστροφή στο αμυντικό μισό

Άμυνα »

Χρησιμοποιώντας τα 3/4 του αγωνιστικού χώρου τοποθετώ ένα επιπλέον τέρμα στο μισό γήπεδο και 3 τερματοφύλακες. Η μπλε ομάδα έχει 2 τερματοφύλακες και αμύνεται και στην πρώτη αλλά και στην δεύτερη εστία. Η κόκκινη αμύνεται στην εστία της και μπορεί να πετύχει τέρμα και στην πρώτη αλλά και στη δεύτερη εστία.

Η άσκηση ξεκινά με κανονικό αγωνιστικό παιχνίδι 10ν10 με 2 τερματοφύλακες στο μισό γήπεδο και χωρίς περιορισμό επαφών με την μπάλα.

Οι παίκτες έχουν σαφείς εντολές ως προς τις θέσεις που αγωνίζονται στο παιχνίδι. Η άμυνα της μπλέ ομάδας μέσω των επιθετικογενών παικτών της ξεκινά έξω από την μεγάλη περιοχή των αντιπάλων. Το παιχνίδι εξελίσετε με την μπλέ ομάδα να προσπαθεί να κλέψει μπάλα και να επιτύχει τέρμα.

3.Εναλλαγή λειτουργίας από άσκηση πίεσης ψηλά σε γρήγορη επιστροφή στο αμυντικό μισό

Άμυνα »

Η κόκκινη ομάδα μπορεί να επιτύχει τέρμα και στην πρώτη αλλά εάν δεν βρει κατάλληλες προϋποθέσεις με πάσα στον χώρο μπορεί και στην δεύτερη εστία. Η μπλε προσπαθεί σε πρώτη φάση να αναχαιτίσει την επίθεση των αντιπάλων και να εκτελέσει επίθεση. Εάν όμως σπάσει η πίεση και οι κόκκινοι προσπαθήσουν να μεταφέρουν την μπάλα μπροστά, τότε να επιστρέψει γρήγορα για να αναχαιτίσει τους αντιπάλους στην δεύτερη εστία.

Εάν η μπλέ ομάδα ανακτήσει την μπάλα στο αμυντικό της μισό γήπεδο τότε το παιχνίδι σταματάει και ξεκινά πάλι από το πρώτο μισό με την μπάλα στους αντιπάλους.

Ένταση άσκησης:75-95% Μ.Κ.Σ.

Διάρκεια άσκησης: 1-2 σετ x 6'-10'

Διάλειμμα άσκησης: 2' ανάμεσα στα σέτ

  • Επίδραση της προπόνησης στη διατήρηση ενεργειών για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Επίδραση της προπόνησης στα ανωτέρω τεχνικοτακτικά και νοητικά στοιχεία.