Το πρώτο Ελληνικό site προπονητικής ποδοσφαίρου

Τύμβιος Χάρης | Παρακολούθηση προπόνησης

4.Βιοχημικός περιοδισμός και Εξατομίκευση στο ποδόσφαιρο

Παρακολούθηση προπόνησης »

Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις στο ποδόσφαιρο έχουν φτάσει στο μέγιστο επίπεδο και είναι η δουλειά του προπονητή φυσικής κατάστασης αλλά και της ομάδας υποστήριξης να εφαρμόζουν διάφορες μορφές περιοδισμού για να επιτυγχάνουν τους στόχους τους. Αυτοί οι στόχοι φυσικά είναι οι μειωμένοι μυϊκοί τραυματισμοί, η αποφυγή υπερκόπωσης και γενικά η καλή υγειά των αθλητών κάτι που θα επιτρέψει στους αθλητές να γυμνάζονται συνεχώς κάτω από πρόγραμμα. Ο περιοδισμός εφαρμόζεται ομαδικά, ανάλογα με το αγωνιστικό πρόγραμμα της ομάδας αλλά και εξατομικευμένα ανάλογα με κάποια δεδομένα που συλλέγονται από την ομάδα υποστήριξης σε μια ομάδα

4.Βιοχημικός περιοδισμός και Εξατομίκευση στο ποδόσφαιρο

Παρακολούθηση προπόνησης »

Ένας από τους πλέον συγχρόνους τρόπους εξατομικευμένου περιοδισμού είναι ο βιοχημικός. Σε αυτό λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράμετροι όπως: ο σωματότυπος του ποδοσφαιριστή, η θέση του ποδοσφαιριστή, τα λεπτά συμμέτοχης, τα επικείμενα λεπτά συμμέτοχης, η επιβάρυνση στην προπόνηση, η απόδοση σε ένα αγώνα, τα μέγιστα σπριντ σε ένα αγώνα, οι μυϊκές ανισορροπίες, οι καρδιακοί παλμοί, οι αύξηση φλεγμονών, ο ρυθμός μυϊκής αποκατάσταση, όπως και διάφοροι αιματολογικοί δείκτες οι οποίοι πρέπει να ερμηνεύονται 100% εξατομικευμένα.

Η έννοια του περιοδισμού επιβάλλει την ανακύκλωση κάποιων μεθόδων ούτως ώστε οι ποδοσφαιριστές σε κάποιες περιόδους να «βαραίνουν» και σε κάποιες άλλες περιόδους να φαίνονται πιο ξεκούραστοι. Ο βιοχημικός περιορισμός είναι αυτός που θα δώσει τα ερεθίσματα ούτως ώστε οι μέθοδοι εκγύμνασης να παρέχουν στους ποδοσφαιριστές τις μέγιστες προσαρμογές, ειδικά στην περίοδο προετοιμασίας αλλά και περιόδου αυξημένων αγωνιστικών υποχρεώσεων. Είναι γι’ αυτό που πολλές από τις μεγάλες ομάδες χρησιμοποιούν μια περίοδο που έχουν μαζεμένα παιχνίδια μαζί να «φορμάρουν» κάποιους ποδοσφαιριστές, ενώ ξεκουράζουν κάποιους άλλους οι οποίοι είδη δείχνουν να έχουν πάρει τις κατάλληλες βιοχημικές επιβαρύνσεις.

4.Βιοχημικός περιοδισμός και Εξατομίκευση στο ποδόσφαιρο

Παρακολούθηση προπόνησης »

Το πλέον σημαντικό εφαρμόζοντας αυτή την μορφή περιοδικότητας είναι το γεγονός ότι μειώνονται κατά πολύ οι πιθανότητες μυϊκών τραυματισμών αφού όλες οι παράμετροι που μπορούν να προκαλέσουν ένα τραυματισμό , το όρια υπερκοπώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς όφελος του προπονητή φυσικής κατάστασης, η περίοδος επαναφοράς μετά από ένα τραυματισμό μειώνετε σημαντικά και γενικά επιτυγχάνεται ευεξία, χωρίς την υπερβολική χρήση συμπληρωμάτων διατροφής και βιταμινών κάτι που θα επιτρέψει στον ποδοσφαιριστή να βελτιώνετε συνεχώς με στόχο την μεγιστοποίηση της απόδοσης.