Το πρώτο Ελληνικό site προπονητικής ποδοσφαίρου

Αθανάσιος Αγγελής | Παρακολούθηση προπόνησης

7.Καταγραφή της απόδοσης σε παιχνίδι ποδο-τένις 3 Vs 3

Παρακολούθηση προπόνησης »

Οι απόψεις διίστανται σχετικά με τις επιβαρύνσεις που δέχονται οι ποδοσφαιριστές κατά την διάρκεια παιχνιδιών ποδο-τένις. Αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν την πραγματοποίησή τους ιδανική σε προπονήσεις που στοχεύουν στην αποφόρτιση των ποδοσφαιριστών. Υπάρχει φυσικά και η αντίθετη άποψη, από αυτούς που πιστεύουν ότι μπορεί να φαίνεται μεν «αθώο» λόγω του ότι οι ποδοσφαιριστές διασκεδάζουν παίζοντάς το, όμως ενδεχομένως τα φορτία που δέχονται να μην είναι τόσο μικρά.

Στην προσπάθειά μας να διαλευκάνουμε το συγκεκριμένο θέμα, έχουμε συλλέξει δεδομένα από παιχνίδι ποδο-βόλεϊ 3 Vs 3 που πραγματοποιήθηκε σε γηπεδάκι διαστάσεων 10μ Χ 5μ (δύο τετράγωνα 5μ Χ 5μ). Κατά την ανάλυση των δεδομένων παρατηρήσαμε πως ο ποδοσφαιριστής της κάθε ομάδας που στεκόταν πιο πίσω (αυτός που αναλάμβανε κυρίως τις πρώτες μπάλες), δέχθηκε μεγαλύτερα φορτία από τους άλλους δύο. Συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο κάλυψε 47.5μ ανά λεπτό ενώ οι ποδοσφαιριστές που στέκονταν πιο μπροστά, κοντά στο δίκτυ, κάλυψαν 29.3μ ανά λεπτό. Επιπλέον, είχαν 1.75 αλλαγές κατεύθυνσης ανά λεπτό έναντι 0.9 αντίστοιχα. Όσον αφορά τον αριθμό των επιταχύνσεων μέτριας και υψηλής έντασης, ο αριθμός ήταν μηδαμινός για τους μπροστά ποδοσφαιριστές ενώ οι πίσω πραγματοποίησαν 0.9 ανά λεπτό.

7.Καταγραφή της απόδοσης σε παιχνίδι ποδο-τένις 3 Vs 3

Παρακολούθηση προπόνησης »

Παράλληλα εξετάσαμε μια παράμετρο σχετικά άγνωστη στους περισσότερους, που μπορεί να καταγραφεί μόνο με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Ονομάζεται ΙΜΑ (Inertial Movement Analysis) και αφορά ένα σύνολο μετρήσεων που αναλύει τις κινήσεις και στους τρεις άξονες, οι οποίες πραγματοποιούνται σε χρονική διάρκεια μικρότερη από 0.3 δέκατα του δευτερολέπτου. Αυτό που παρατηρήσαμε όσον αφορά τις ΙΜΑ επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις μέτριας και υψηλής έντασης, ήταν ότι οι πίσω ποδοσφαιριστές πραγματοποιούσαν 0.8 και 0.6 ανά λεπτό αντίστοιχα, ενώ οι μπροστά 0.5 και 0.4.

Τέλος, παρακολουθήσαμε την διακύμανση της καρδιακής συχνότητας και προσέξαμε ότι οι ποδοσφαιριστές που στέκονταν πιο μπροστά δούλευαν συνεχώς κάτω από το 75% της ΜΚΣ, ενώ αυτοί που κυνηγούσαν τις πρώτες μπάλες ανέβαζαν κατά τακτά χρονικά διαστήματα στην ζώνη μεταξύ 75-85%.

7.Καταγραφή της απόδοσης σε παιχνίδι ποδο-τένις 3 Vs 3

Παρακολούθηση προπόνησης »

Πριν οργανώσουμε τέτοιου είδους παιχνίδια σε προπονητικές μονάδες που στοχεύουν στην αποφόρτιση θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα φορτία που προαναφέραμε θα αυξηθούν σε περίπτωση που αυξηθούν τα τετραγωνικά μέτρα που αντιστοιχούν στον κάθε ποδοσφαιριστή. Αυτό μπορεί να συμβεί με δύο τρόπους. Μεγαλώνοντας τις διαστάσεις του γηπέδου ή μειώνοντας τον αριθμό τον ποδοσφαιριστών.

Αυτό που συνιστούμε, είναι πραγματοποιώντας τα συγκεκριμένα παιχνίδια θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι διατηρείται μια ισορροπία όσον αφορά τα φορτία που δέχονται οι ποδοσφαιριστές μας, και για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να τους αλλάζουμε συχνά θέσεις.