Το πρώτο Ελληνικό site προπονητικής ποδοσφαίρου

Αθανάσιος Αγγελής | Παρακολούθηση προπόνησης

8.Ποσοστιαία κατανομή της συνολικής καλυφθείσας απόστασης σε ζώνες ταχύτητας

Παρακολούθηση προπόνησης »

Η κατανομή της συνολικής καλυφθείσας απόστασης των ποδοσφαιριστών σε ζώνες ταχύτητας, αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για τους αθλητικούς επιστήμονες και προπονητές φυσικής κατάστασης στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Συμβάλλει αποτελεσματικά στην κατανόηση των απαιτήσεων του αθλήματος, και πιο συγκεκριμένα της κάθε θέσης, παρέχοντας μας το πλεονέκτημα να σχεδιάσουμε προπονήσεις που να απευθύνονται στοχευμένα στις ανάγκες του κάθε ποδοσφαιριστή. Παράλληλα, μας δίνει ξεκάθαρη εικόνα για τις φυσικές ικανότητες του κάθε ποδοσφαιριστή, ενώ η μακροχρόνια καταγραφή και σύγκριση της απόδοσης του κάθε ποδοσφαιριστή σε μια σειρά αγώνων μπορεί να μας οδηγήσει σε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα.

Παρακολούθηση προπόνησης »

Οι ζώνες ταχύτητας στις οποίες κατανέμεται η καλυφθείσα απόσταση με βάση την βιβλιογραφία είναι:

0-0.6 km/h (Standing – Ορθοστασία)

0.7-7.1 km/h (Walking – Περπάτημα)

7.2-14.3 km/h (Jogging – Αργό Τρέξιμο)

14.4-19.7 km/h (Running – Γρήγορο Τρέξιμο)

19.8-25.1 km/h (High-speed Run – Πολύ Γρήγορο Τρέξιμο)

>25.1 km/h (Sprinting – Σπριντ)

Βασιζόμενοι σε μακροχρόνιες καταγραφές άλλων επιστημόνων σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, όσον αφορά τις απαιτήσεις της κάθε θέσης, στις πιο πάνω ζώνες ταχύτητας, σας παραθέτουμε τις πιο κάτω ενδιαφέρουσες τιμές σε πίνακα:

8.Ποσοστιαία κατανομή της συνολικής καλυφθείσας απόστασης σε ζώνες ταχύτητας

Παρακολούθηση προπόνησης »

*Στις πιο πάνω τιμές δεν συμπεριλαμβάνονται μετρήσεις σε τερματοφύλακες.

Όπως μπορείτε να δείτε στον πιο πάνω πίνακα, ανεξάρτητα με την θέση, το μεγαλύτερο ποσοστό της συνολικής απόστασης σε ποδοσφαιρικό αγώνα, θα καλυφθεί σε αργό τρέξιμο, ενώ μεγάλο ποσοστό θα καλυφθεί σε περπάτημα. Όσο παράλογο κι αν ακούγεται, αυτό λένε οι αριθμοί. Ο λόγος που πολλοί θα αναρωτηθείτε αν αυτό είναι αλήθεια ή όχι είναι πολύ απλός. Παρακολουθώντας ένα ποδοσφαιρικό αγώνα, η προσοχή όλων μας είναι τις πλείστες φορές στραμμένη στην μερίδα ποδοσφαιριστών που εμπλέκονται στην φάση, ή σε αυτούς που είναι κοντά στην μπάλα. Αυτό που δεν αντιλαμβανόμαστε είναι ότι στον αγωνιστικό χώρο υπάρχουν κι άλλοι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι εκείνη την στιγμή πιθανότατα να κινούνται σε πολύ αργές ταχύτητες. Φυσικά αυτό δεν αναιρεί το ότι οι ποδοσφαιριστές πρέπει να είναι πολύ καλά γυμνασμένοι και προετοιμασμένοι στο να εκτελέσουν τις πιο καματογόνες για τον οργανισμό ενέργειες υψηλών εντάσεων, καθώς αυτές είναι που τις περισσότερες φορές θα κάνουν την διαφορά σε ένα αγώνα.

Η ζώνη ταχύτητας 14.4-19.7 km/h (Γρήγορο Tρέξιμο), είναι σε μεγάλο βαθμό συσχετισμένη με τις μετατοπίσεις των ποδοσφαιριστών. Βλέποντας τον πίνακα, μπορείτε να παρατηρήσετε ότι οι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στα άκρα τις επίθεσης έχουν το υψηλότερο ποσοστό σε αυτή την ζώνη, ενώ ακολουθούν αυτοί που αγωνίζονται στο κέντρο. Οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές είναι αυτοί που θα «δουλέψουν» περισσότερο στην άμυνα, ιδιαίτερα στην αλλαγή παιχνιδιού, καθώς θα αναγκαστούν να καλύψουν μεγάλες αποστάσεις σε μικρό χρονικό διάστημα.

8.Ποσοστιαία κατανομή της συνολικής καλυφθείσας απόστασης σε ζώνες ταχύτητας

Παρακολούθηση προπόνησης »

Αναφορικά με τις ζώνες ταχύτητας >19.8 km/h (Πολύ Γρήγορο Τρέξιμο και Σπριντ), όπως μπορείτε να δείτε, οι ακραίοι επιθετικοί έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό, ενώ ακολουθούν οι επιθετικοί. Σε ποδοσφαιρικούς όρους αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί από τις συχνές μεταβάσεις, κυρίως από άμυνα σε επίθεση. Σε περιπτώσεις τις οποίες οι ακραίοι αμυντικοί αγωνίζονται σε συστήματα με τριάδα στην άμυνα και έχουν στη ζώνη ευθύνης τους ολόκληρη την γραμμή, τότε σαφέστατα και το ποσοστό στις συγκεκριμένες ζώνες αυξάνεται. Όσον αφορά τους κεντρικούς αμυντικούς, η απόδοσή τους στις δύο αυτές ζώνες εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις ενέργειες των αντιπάλων τους, καθώς τις περισσότερες φορές τρέχουν σε μεγάλες ταχύτητες προς τα πίσω για να τους αναχαιτίσουν.

Διαβάζοντας τα πιο πάνω στοιχεία και πριν καταλήξουμε σε οποιοδήποτε συμπέρασμα, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ανάλογα με το επίπεδο του πρωταθλήματος, τα ποσοστά είναι πιθανό να διαφοροποιηθούν. Επιπλέον, παράγοντες που είναι δυνατό να επηρεάσουν τα πιο πάνω ποσοστά είναι τόσο ο σχηματισμός με τον οποίο θα παραταχθούν οι δύο ομάδες στον αγωνιστικό χώρο, όσο και οι συγκεκριμένες οδηγίες του εκάστοτε προπονητή.

Τέλος, οι πιο πάνω πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βασική γνώση κατανόησης των απαιτήσεων της κάθε θέσης σε ποδοσφαιρικό αγώνα. Αυτό που εμείς προτείνουμε, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, είναι όπως οι απαιτήσεις του αγώνα για τον κάθε ποδοσφαιριστή να καταγράφονται και να αξιοποιούνται σε ατομικό επίπεδο.