Το πρώτο Ελληνικό site προπονητικής ποδοσφαίρου
Ταχύτητα

Φυσική Κατάσταση »

Στο s11 θα βρείτε ασκήσεις που θα βοηθήσουν τους παίκτες να γίνουν ταχύτεροι και πιο ευκίνητοι στον αγωνιστικό χώρο.

Ασκήσεις και προπονήσεις φυσικής κατάστασης ποδοσφαίρου που σχετίζονται με την ανάπτυξη όλων των συνιστωσών της ταχύτητας:

Η ικανότητα ενός ποδοσφαιριστή να καλύπτει σε όσο το δυνατό συντομότερο χρονικό διάστημα μικρές αποστάσεις θεωρείτε ίσως ως μια απο τος σημαντικότερες στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Συμπεριλάβετε το παρακάτω ασκησιολόγιο στον εβδομαδιαίο σας μικρόκυκλο και δείτε άμεσα αποτελέσματα.

Ταχύτητα

Δημιουργία 4 ασκήσεων όπως στην εικόνα 1.

Χώρισμα της ομάδας σε 4 γκρούπ. Εκτέλεση των ασκήσεων με σπριντ στο τέλος 10 μέτρων, κυκλικά απο την 1 στην 2, την 3 και τέλος την 4. Εκτέλεση 2 κύκλων (8 επαναλήψεις).

Ένταση άσκησης: μέγιστη προσπάθεια

Διάρκεια άσκησης: 1-2 σετ Χ 8 επαναλήψεις.

Διάλειμμα: 30'' ανά επανάληψη - 2' ανά σετ.

 • Επίδραση της προπόνησης στην εκρηκτική εκκίνηση.
 • Επίδραση της προπόνησης στην γρήγορη κάλυψη μικρών αποστάσεων.
 • Επίδραση της προπόνησης στην ευκινησία και την συναρμογή.
Ταχύτητα
1.Προπόνηση Επιτάχυνσης

Η ικανότητα της ταχύτητας δεν παρουσιάζετε μόνο με την κυκλική της μορφή (ίδιο επαναλαμβανόμενο μοτίβο κινητικής δεξιότητας) αλλά και με την εκτέλεση ειδικών δεξιοτήτων ώς προς το άθλημα του ποδοσφαίρου.

Ένας απλός και γρήγορος τρόπος να εκτελέσουν οι παίκτες σας εκρηκτικά μικρά σπρίντ με μπάλα (κινητική δεξιότητα ιδιαιτέρος σημαντική) αλλα και χωρίς μπάλα, βλέπετε στην παρακάτω άσκηση.

Ταχύτητα

Δημιουργήστε ένα τετράγωνο 15χ15μ.

Χωρίστε τους παίκτες σε 2 ισόποσα γκρουπ και τοποθετήστε τους στις δύο γωνίες. Στην μία γωνία οι παίκτες έχουν μπάλες ενώ στην αλλη όχι.

Ο παίκτης στα αριστερά δίνει πάσα στον παίκτη στα δεξιά και εκτελεί σπρίντ διαγώνια. Ο παίκτης που γίνεται αποδέκτης της μπάλας εκτελεί σπρίντ με οδήγημα μπάλας στην άλλη γωνία του τετραγώνου.

Η επιστροφή γίνεται σε χαλαρό ρυθμό όπου οι παίκτες στο επόμενο σπρίντ θα αλλάξουν ρόλους.

Ένταση άσκησης: μέγιστη προσπάθεια

Διάρκεια άσκησης: 1-2 σετ χ 6-8 επαναλήψεις

Διάλειμμα άσκησης: 30''- 1' ανά επανάληψη - 3' ανά σετ

 • Επίδραση της προπόνησης στην εκρηκτική εκκίνηση με και χωρίς μπάλα.
 • Επίδραση της προπόνησης στην γρήγορη κάλυψη μικρών αποστάσεων με και χωρίς μπάλα.
 • Επίδραση της προπόνησης στην πρώτη επαφή, στον έλεγχο της μπάλας με ταχύτητα και στην εκρηκτική ενέργεια μετά απο πάσα.
Ταχύτητα
Ταχύτητα
2.Άσκηση προπόνησης ταχύτητας με και χωρίς μπάλα

Η προπόνηση ταχύτητας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του εβδομαδιαίου μικρόκυκλου μιας ομάδας.

Ο ποδοσφαιριστής κατά την διάρκεια του αγώνα καλείται να αλλάξει κατευθύνσεις στο χώρο, να επιταχύνει να επιβραδύνει και να χρησιμοποιήσει το σώμα και τα άκρα του με τέτοια ταχύτητα και τέτοιο τρόπο, έχοντας την κατάλληλη ισορροπία και ακρίβεια των κινήσεων, ώστε να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της εκάστοτε φάσης.

Ανάλογα με τα ερεθίσματα που δίνετε στους παίκτες σας εντός της εβδομάδας, μπορείτε να προσαρμόσετε και την παρακάτω προπόνηση στις ανάγκες τους, για την βελτίωση της ταχύτητας, της ευκινησίας και των συναρμοστικών ικανοτήτων τους.

Ταχύτητα

ΑΣΚΗΣΗ 1

Ο παίκτης κάνει πάσα πίσω και ξεκινάει κίνηση σλάλομ, πέρασμα με σκιπ πάνω απο χαμηλά εμπόδια, παίζει το ένα-δύο με τοίχο (πάγκο) και τελειώνει στο τερματάκι.

Η επιστροφή γίνεται σε χαλαρό ρυθμό όπου οι παίκτες στο επόμενο σπρίντ θα αλλάξουν ρόλους.

ΑΣΚΗΣΗ 2

Ο παίκτης βγαίνει μπροστά απο το ομοίωμα και κάνει κεφαλιά πίσω, γυρνάει και ξεκινάει κίνηση με σκιπ πάνω απο στεφάνια και σλάλομ ανάμεσα στους κώνους.

Η επιστροφή γίνεται σε χαλαρό ρυθμό όπου οι παίκτες στο επόμενο σπρίντ θα αλλάξουν ρόλους.

Ένταση άσκησης: μέγιστη προσπάθεια

Διάρκεια άσκησης: 1-2 σετ χ 4-6 επαναλήψεις

Διάλειμμα άσκησης: 2' ανά επανάληψη - 4' ανά σετ

 • Επίδραση της προπόνησης στην γρήγορη κάλυψη μεγάλων αποστάσεων.
 • Επίδραση της προπόνησης στην διατήρηση ισορροπίας και αλλαγή κατευθύνσεων με πλήρη ταχύτητα.
 • Επίδραση της προπόνησης σε συναρμοστικές - τεχνικές ικανότητες.
Ταχύτητα
3.Προπόνηση Ειδικής Ταχύτητας

Κύρια απαίτηση ως προς τις φυσικές ικανότητες του ποδοσφαιριστή, στη μάχη για διάκριση είναι η ταχύτητα.

Σύμφωνα με τον Grosser (1994) και με βάση γνωστικές διαδικασίες στον αθλητισμό η ταχύτητα είναι η ικανότητα μεγίστης δύναμης, θέλησης και λειτουργικότητας του νευρομυικού συστήματος για να επιτυγχάνονται οι υψηλότερες δυνατές ταχύτητες αντίδρασης και κίνησης κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Έτσι προκύπτουν έξι (6) μορφές εμφάνισης της φυσικής ικανότητας της ταχύτητας οι οποίες είναι:

 • Ταχύτητα αντίδρασης
 • Ταχύτητα ενέργειας
 • Ταχύτητα συχνότητας
 • Ταχυδύναμη
 • Αντοχή στην ταχυδύναμη
 • Μέγιστη αντοχή στην ταχύτητα
Ταχύτητα

Σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα τα ερεθίσματα τα οποία δέχεται ο αθλητής και καλείται να ανταποκριθεί είναι οπτικά (τοποθέτηση υπολοίπων παικτών, μπάλα…) , ακουστικά (φωνές παικτών, σφυρίχτρα διαιτητή, θεατές …), και κιναισθητικά (η τοποθέτηση του παίκτη που ενεργεί, οι επιλογές …).

Υψηλού επιπέδου ποδοσφαιριστές μειώνουν το χρόνο αντίδρασης επιλέγοντας τις πιο σημαντικές πληροφορίες κάθε φορά , αντιλαμβανόμενοι τη δράση των υπολοίπων παικτών και τη διαδρομή της μπάλας γρήγορα. Έτσι τα οπτικά είναι τα ερεθίσματα που δέχονται στην πλειονότητα τους κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.

Με βάση τα παραπάνω ο ποιο ενδεδειγμένος τρόπος βελτίωσης ειναι η υπερφόρτωση του συγκεκριμένου προπονητικού ερεθίσματος με ασκησιολόγια που έχω δημιουργήσει κα εκτελώ στις ομάδες μου.

Ταχύτητα

Ακολουθείστε το παρακάτω ασκησιολόγιο επισημαίνοντας στους παίκτες σας την γρήγορη αντίδραση στο οπτικό ερέθισμα δίνοντας το μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

ΆΣΚΗΣΗ 1

Οι παίκτες χωρίζονται σε ζευγάρια όπου ο ένας απο τους δύο δίνει το ερέθισμα πατώντας σε σημεία στο έδαφος και ο άλλος ακολουθεί.

Διάρκεια άσκησης: 4 επαναλήψεις χ 5''

Διάλειμμα άσκησης: 30''

ΆΣΚΗΣΗ 2

Οι παίκτες χωρίζονται σε σειρές και ο προπονητής δίνει το ερέθισμα δείχνοντας στους παίκτες ένα χρώμα. Αυτοί πρέπει να κινηθούν με σπρίντ σε αυτή την κατεύθυνση.

Διάρκεια άσκησης: 4 επαναλήψεις χ 5μέτρα

Διάλειμμα άσκησης: 30''

Ταχύτητα

Τα ερευνητικά δεδομένα της προπόνησης ταχύτητας αντίδρασης και οι τρόποι προπόνησης της, αφορούν ομάδα Ελληνικής Super League U20, U17 και U15 και θα δημοσιευθούν σύντομα απο τον κύριο Παπαδάκη και τους συνεργάτες του.

Ταχύτητα
4.Ταχύτητα αντίδρασης