Το πρώτο Ελληνικό site προπονητικής ποδοσφαίρου

Λεωνίδας Παπαδάκης | Ταχύτητα

4.Ταχύτητα αντίδρασης

Ταχύτητα »

Κύρια απαίτηση ως προς τις φυσικές ικανότητες του ποδοσφαιριστή, στη μάχη για διάκριση είναι η ταχύτητα.

Σύμφωνα με τον Grosser (1994) και με βάση γνωστικές διαδικασίες στον αθλητισμό η ταχύτητα είναι η ικανότητα μεγίστης δύναμης, θέλησης και λειτουργικότητας του νευρομυικού συστήματος για να επιτυγχάνονται οι υψηλότερες δυνατές ταχύτητες αντίδρασης και κίνησης κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Έτσι προκύπτουν έξι (6) μορφές εμφάνισης της φυσικής ικανότητας της ταχύτητας οι οποίες είναι:

  • Ταχύτητα αντίδρασης
  • Ταχύτητα ενέργειας
  • Ταχύτητα συχνότητας
  • Ταχυδύναμη
  • Αντοχή στην ταχυδύναμη
  • Μέγιστη αντοχή στην ταχύτητα
4.Ταχύτητα αντίδρασης

Ταχύτητα »

Σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα τα ερεθίσματα τα οποία δέχεται ο αθλητής και καλείται να ανταποκριθεί είναι οπτικά (τοποθέτηση υπολοίπων παικτών, μπάλα…) , ακουστικά (φωνές παικτών, σφυρίχτρα διαιτητή, θεατές …), και κιναισθητικά (η τοποθέτηση του παίκτη που ενεργεί, οι επιλογές …).

Υψηλού επιπέδου ποδοσφαιριστές μειώνουν το χρόνο αντίδρασης επιλέγοντας τις πιο σημαντικές πληροφορίες κάθε φορά , αντιλαμβανόμενοι τη δράση των υπολοίπων παικτών και τη διαδρομή της μπάλας γρήγορα. Έτσι τα οπτικά είναι τα ερεθίσματα που δέχονται στην πλειονότητα τους κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.

Με βάση τα παραπάνω ο ποιο ενδεδειγμένος τρόπος βελτίωσης ειναι η υπερφόρτωση του συγκεκριμένου προπονητικού ερεθίσματος με ασκησιολόγια που έχω δημιουργήσει κα εκτελώ στις ομάδες μου.

4.Ταχύτητα αντίδρασης

Ταχύτητα »

Ακολουθείστε το παρακάτω ασκησιολόγιο επισημαίνοντας στους παίκτες σας την γρήγορη αντίδραση στο οπτικό ερέθισμα δίνοντας το μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

ΆΣΚΗΣΗ 1

Οι παίκτες χωρίζονται σε ζευγάρια όπου ο ένας απο τους δύο δίνει το ερέθισμα πατώντας σε σημεία στο έδαφος και ο άλλος ακολουθεί.

Διάρκεια άσκησης: 4 επαναλήψεις χ 5''

Διάλειμμα άσκησης: 30''

ΆΣΚΗΣΗ 2

Οι παίκτες χωρίζονται σε σειρές και ο προπονητής δίνει το ερέθισμα δείχνοντας στους παίκτες ένα χρώμα. Αυτοί πρέπει να κινηθούν με σπρίντ σε αυτή την κατεύθυνση.

Διάρκεια άσκησης: 4 επαναλήψεις χ 5μέτρα

Διάλειμμα άσκησης: 30''

4.Ταχύτητα αντίδρασης

Ταχύτητα »

Τα ερευνητικά δεδομένα της προπόνησης ταχύτητας αντίδρασης και οι τρόποι προπόνησης της, αφορούν ομάδα Ελληνικής Super League U20, U17 και U15 και θα δημοσιευθούν σύντομα απο τον κύριο Παπαδάκη και τους συνεργάτες του.