Λεωνίδας Παπαδάκης | Μεγιστοποίηση Αθλητικής Απόδοσης
Μεγιστοποίηση Αθλητικής Απόδοσης »
Πολλοί προπονητές φυσικής κατάστασης ποδοσφαίρου αναφέρουν ασκησιολόγια προπόνησης συναρμογής. Στους περισσότερους ίσως έρθουν στο μυαλό εικόνες ποδοσφαιριστών που περνάνε μια "σκάλα συναρμογής" ή στεφάνια και κώνους.
Τι όμως πραγματικά προπονούμε?
Πως θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τους αθλητές μας να αυξήσουν πραγματικά τις συνολικές ικανότητες τους με άμεση προσήλωση στην εξειδίκευση κινητικών προτύπων οπου θα κληθεί ο αθλητής να εκτελέσει στον αγώνα?
Πώς θα μπορούσαμε να εξελίξουμε τα σήματα του εγκεφάλου με ποιοτικότερο κινητικό αποτέλεσμα?
Μεγιστοποίηση Αθλητικής Απόδοσης »
Οι κινητικές ικανότητες αναφέρονται σε 2 κατηγορίες που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους:
Φυσικές ικανότητες
- Δύναμη
- Ταχύτητα
- Αντοχή
(Κατά αρκετούς αθλητικούς επιστήμονες περιλαμβάνετε και η ευκαμψία ως κύρια φυσική ικανότητα)
Συναρμοστικές ικανότητες
- Ικανότητα κιναισθητικής διαφοροποίησης
προσαρμογή κίνησης σε χώρο και χρόνο με βάση κιναισθητικές πληροφορίες
- Ικανότητα ισορροπίας
διατήρηση θέσης σώματος και επανάκτηση σε περίπτωση απώλειας (στατικά / δυναμικά)
- Ικανότητα προσανατολισμού στον χώρο
καθορισμός θέσης και κίνησης του σώματος σε χρόνο και χώρο που σχετίζεται με προκαθορισμένο πεδίο δράσης
- Ρυθμική ικανότητα
διαχείριση τονικών στοιχείων κατ τη διάρκεια μιας κίνησης (τέμπο / συχνότητα)
- Σύνθετη ικανότητα αντίδρασης
γρήγορη κινητική απάντηση σε εξωτερικά ερεθίσματα (οπτικά / ακουστικά)
Μεγιστοποίηση Αθλητικής Απόδοσης »
Αναλύστε τις παραπάνω παραμέτρους διεξοδικά στα ασκησιολόγια σας και κατανοήστε με ακρίβεια τι καλείται να εκτελέσει ο αθλητής σας.
ΜΗΠΩΣ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΝΟΜΙΖΑΤΕ ΟΤΙ ΕΚΤΕΛΕΙΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΕΙΔΟΣ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΠΕΡΙΚΛΕΙΕΤΑΙ ΣΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΡΜΟΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ?
Προπονώντας τις συναρμοστικες ικανότητες περικλείουμε κάποιες εάν όχι όλες τις παραπάνω παραμέτρους "κοπιάροντας" τα κινητικά πρότυπα που εκτελούν οι αθλητές κατά τη διάρκεια που αγωνίζονται. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα μπορούμε ακόμη και να προσομοιάσουμε στα ενεργειακά συστήματα του αγώνα μέσω των ασκήσεων μας. Εάν λοιπόν έχουμε αθλητές του τένις η προπόνηση συναρμοστικων ικανοτήτων διαφέρει αρκετά από την προπόνηση αθλητών ποδοσφαίρου.
Ο κύριος στόχος προπονητών και επιστημόνων είναι να καθοριστεί ο κυρίαρχος ρόλος των συναρμοστικων ικανοτήτων σε διαφορετικά αθλήματα.
Αυτές με τη σειρά τους παίζουν σημαντικό ρόλο στην συνολική βελτίωση της απόδοσης του ποδοσφαιριστή με την ακρίβεια και την οικονομία των κινήσεων σε υπό διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες. Την ικανότητα να διαφοροποιούνται κινητικές μεταβλητές και την ακρίβεια της αξιολόγησης όπου μεταβάλεται η θέση του σώματος σε χρόνο και χώρο. Την ταχύτητα και ακρίβεια των κινήσεων με τις αναμενόμενες και απροσδόκητες αλλαγές ερεθισμάτων (με ολόκληρο το σώμα ή μέρη του,περικλείοντας την ταχύτητα αντίδρασης στο ερέθισμα).
Μεγιστοποίηση Αθλητικής Απόδοσης »
Φανταστείτε λοιπόν έναν ποδοσφαιριστή κατά τη διάρκεια αγώνα όπου θα πρέπει να αναλύσει δεδομένα τοποθέτησης συμπαικτών, τοποθέτηση αντιπάλων και της θέσης της μπάλας σε συνάρτηση με το σώμα του. Εκείνη τη δεδομένη στιγμή θα κληθεί να ανταποκριθεί σε ερέθισμα εκτός ισορροπίας με αλλαγή κατεύθυνσης, γρήγορη ενεργοποίηση κινητικών μονάδων κορμού και άκρων, για την επίτευξη μιας ποδοσφαιρικής κίνησης πλήρους ακρίβειας με την ανάλογη ταχύτητα εκτέλεσης που απαιτεί η περίσταση. Η επιτυχία της έκβασης θα δημιουργήσει το προφίλ βελτίωσης απόδοσης που αποσκοπούμε προπονώντας τις εν μέρει παραμέτρους.
Η προπόνηση ποδοσφαίρου από την φύση της περιέχει αλλεπάλληλα ερεθίσματα συναρμοστικών ικανοτήτων και οι προπονητές φυσικής κατάστασης θα πρέπει να επιλέξουν προσεκτικά
α) Πότε θα συμπεριλαμβάνονται ερεθίσματα προπόνησης συναρμογής
β) Τι παράμετροι θα χρησιμοποιούνται κάθε φορά
γ) Πόσο φορτίο θα εκτελέσουν
Εκτελούμε προπόνηση συναρμοστικών ικανοτήτων λοιπόν?
Κύριος γνώμονας θα πρέπει να είναι η συνολική βελτίωση της ποδοσφαιρικής τους απόδοσης προσμετρώντας το φορτίο που δέχονται απο την συνολική ποδοσφαιρική προπόνηση με Αγ. παιχνίδια, Τακτική, Ασκήσεις τεχνικής κατάρτισης κ.τ.λ. Η μεμονωμένη προσέγγιση δημιουργώντας τυχαίες συνθήκες overloading σε συγκεκριμένες ικανότητες μπορεί σε βάθος χρόνου να αποφέρει εκτός απο πλατώ βελτίωσης, ακόμη και τα αντίστροφα αποτελέσματα.