Λεωνίδας Παπαδάκης | Μεγιστοποίηση Αθλητικής Απόδοσης
Μεγιστοποίηση Αθλητικής Απόδοσης »
Προσωπική πεποίθηση, όλα τα χρόνια της επαγγελματικής μου ενασχόλησης, είναι η ατομική αξιολόγηση, η ατομική βελτίωση και η προσαρμογή/εφαρμογή τους στην ομαδική λειτουργία. Αλώστε moto μου είναι “η νίκη είναι μια ομαδική δουλειά από καλά προπονημένα άτομα”.
Έτσι η ατομική παρακολούθηση και ανάλυση στατιστικών δεδομένων παικτών μπορεί να προσδώσει ένα πανίσχυρο όπλο στην μάχη για βελτίωση. Συγκρίνοντας αυτές τις 2 μεγάλες διοργανώσεις σε ατομικό επίπεδο και στοχεύοντας σε συγκεκριμένες παραμέτρους μπορούν οι προπονητές να βγάλουν αρκετά χρήσιμα συμπεράσματα ως προς την προπονητική/τακτική τους προσέγγιση και την λήψη αποφάσεων.
Μεγιστοποίηση Αθλητικής Απόδοσης »
Οι αλγόριθμοι αποδεικνύουν το επίπεδο?
Κοιτάζοντας τον αλγόριθμο INDEX (Ο δείκτης InStat Index ενός παίκτη υπολογίζεται σε κάθε αγώνα με βάση τα ποσοτικά+ποιοτικά χαρακτηριστικά των ενεργειών του που είναι συγκεκριμένα για κάθε θέση) των ποδοσφαιριστών του Euro βλέπουμε 1ο τον Maguire (Αγγλία 377), 2ο τον Spinazzola (Ιταλία 367) & 3ο τον Insigne (Ιταλία 366).
Στο Copa America 1ο Messi (Αργεντινή 380), 2ο Neymar (Βραζιλία 374) & 3ο Militao (Βραζιλία 336). Τι θα έπρεπε όμως να κάνει εντύπωση στους προπονητές?
Ο τρίτος του Euro είναι κατά 30 μονάδες ανώτερος ένα στοιχείο που θα πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις. Κάνοντας βαθύτερη ανάλυση στα average των 10 πρώτων Euro (361,1) & Copa (335,7) δημιουργείται μια ψαλίδα 25,4 μονάδων. Αυξάνοντας το average στους 20 πρώτους, στο Euro (351,9) & Copa (322) αυξάνεται η ψαλίδα στις 29,9 μονάδες.
Εδώ βλέπουμε ότι οι Ευρωπαίοι ποδοσφαιριστές απέδωσαν κατά πολύ περισσότερο από τους Λατινοαμερικάνους (ίσως καταδεικνύοντας και την διαφορά ποιοτικών χαρακτηριστικών?). Μοναδική όαση οι Messi & Neymar όπου το Λατινοαμερικανικό ποδόσφαιρο χρησιμοποιεί ως μοναδικούς εκπροσώπους για να κλείσει την ψαλίδα με τους Ευρωπαίους συμπαίκτες τους. Εάν μια τέτοια ανάλυση συνεχίζει να παρουσιάζεται τότε θα πρέπει οι υπεύθυνοι των χωρών της Λατινικής Αμερικής να προβληματιστούν αρκετά για το πώς μπορούν να δημιουργήσουν ισάξιους ή ανωτέρους παίκτες από τους Ευρωπαίους…
Μεγιστοποίηση Αθλητικής Απόδοσης »
Πόσο απαραίτητος είναι τελικά ο παίκτης στην επίθεση για την ομάδα του?
Η συνεισφορά ενός παίκτη στην επίτευξη ενός γκολ μπορεί να ενέχει την τυχαιότητα της στιγμής. Σύμπτωση όμως επαναλαμβανομένη παύει να είναι σύμπτωση.
Στην παράμετρο playing in scoring attacks στο Euro το INSTAT μας δίνει 1ο Kane (Αγγλία συνεισφορά σε 9 γκολ- 82% ) 2ο Lukaku (Βέλγιο συνεισφορά σε 7 γκολ – 77% ). Εάν όμως κοιτάξουμε χαμηλά στην λίστα της ΙΝSTAT Pogba,Ronaldo & Benzema είχαν μεγαλύτερη συνεισφορά στα γκολ των ομάδων τους με 85%!
Στην αντίπερα όχθη στο Copa Messi 1ο (Αργεντινή συνεισφορά σε 12 γκολ – 100%) & Neymar 2ο ( Βραζιλία συνεισφορά σε 10 γκολ 83%). Ομοίως και στο Copa οι Cavani & Vargas είχαν συνεισφορά ίδια με τον Messi με το απίστευτο 100%. Δηλαδή είχαν συμμετοχή σε όλα τα γκολ που πέτυχαν οι ομάδες τους.
Εάν λοιπόν κάνετε scouting αντιπάλου θα δείτε τη σειρά στη λίστα ή θα αναλύσετε βαθύτερα ποιοί είναι πραγματικά οι παίκτες κλειδιά για τις ομάδες τους?
Μεγιστοποίηση Αθλητικής Απόδοσης »
Ερμηνεύετε σωστά τους πίνακες με τα Νοητικά/ Τεχνικά χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών σας?
Και φθάνουμε σε μια από τις πιο κυρίες παραμέτρους, κατά την άποψη μου, ως προς τα τεχνικά αλλά και τα νοητικά χαρακτηριστικά ενός παίκτη (Επιθετική λειτουργία). Αναφερόμαστε στις πάσες «κλειδιά», τις πάσες δηλαδή σε έναν συμπαίκτη που βρίσκεται σε θέση γκολ (κατάσταση ένας προς έναν, άδειο τέρμα κ.λπ.) και μια πάσα σε συμπαίκτη που «κόβει» ολόκληρη την αμυντική γραμμή της ομάδας του αντιπάλου (3 και περισσότερους παίκτες) στη φάση επίθεσης.
Στο Euro βλέπουμε 1o στη λίστα τον Insigne (Ιταλία 25 προσπάθειες /10 επιτυχημένες 40% με average ανά 90’ 4,2/1,70) και 2ο Pedri (Ισπανία 18/12 67% με average ανά 90’ 2,4/1,60). Τι θεωρείτε όμως ποιο σημαντικό? Γιατί εάν κοιτάξετε πολύ χαμηλά στην λίστα (8ος) θα βρείτε τον De Bruyne (Βέλγιο 15/10 67% με average ανά 90’ 4,6/3,1) όπου έχει τον μεγαλύτερο αριθμό από όλους με 3,1 πάσες κλειδιά ανά παιχνίδι!
Στο Copa βλέπουμε 1o στη λίστα τον Messi (Αργεντινή 22/14 64% με average ανά 90’ 2,9/1,80) και 2ο Neymar (Βραζιλία 17/12 71% με average ανά 90’ 2,6/1,80). Ενώ ακόμη και στο Copa ο Romero A. Βρίσκεται σχεδόν τελευταίος (18ος) στη λίστα των πρώτων 20 παικτών ανάλυσης (Παραγουάη 5/5 100% με average ανά 90’ 2,7/2,7) αν και δεν αγωνίστηκε αρκετά!
Άραγε ο προπονητής του πρόσεξε όσο έπρεπε την συγκεκριμένη παράμετρο? Εκμεταλλεύτηκε από τον παίκτη του, την ικανότητα που έχει για την ομάδα?
Όπως επανειλημμένως έχω εκφραστεί μέσα από άρθρα μου, forum κτλ. Οι αριθμοί είναι αδιαμφισβήτητοι και απλά περιμένουν να τους εκμεταλλευτείς. Η στόχευση πρέπει να είναι συγκεκριμένη η γνώση βαθιά και η ανάγνωση ακόμη βαθύτερη.
Μεγιστοποίηση Αθλητικής Απόδοσης »
Ποιοι είναι τελικά οι ποιο αποτελεσματικοί σας παίκτες?
Η παράμετρος Challenges κρύβει αρκετές παγίδες εάν θέλουμε να χαρακτηρίσουμε ποδοσφαιριστές καλούς στις προσωπικές μονομαχίες. Συνήθως στους αγώνες παίκτες κλειδιά σε άμυνα και επίθεση εμπλέκονται και στις περισσότερες μονομαχίες κάνοντας δυσκολότερο το έργο του να πιάσουν υψηλά ποσοστά επιτυχημένων ενεργειών. Όταν όμως θέλουμε να επιλέξουμε ποδοσφαιριστές για συγκεκριμένη λειτουργία σιγουρά θα πρέπει να διαβάσουμε τη συγκεκριμένη παράμετρο σωστά και όχι όπως μας παρουσιάζεται.
Στο Euro ενώ βλέπουμε να κατατάσσονται βάση του συνολικού τους αριθμού, ίσως όμως θα έπρεπε να βλέπουμε την αποτελεσματικότητα τους πρώτη.
Ως προπονητές, για να σχηματίσουμε εικόνα ικανότητας, θα πρέπει να μας ενδιαφέρει σημαντικά το πόσο αποτελεσματικοί είναι και όχι μόνο τον συνολικό τους αριθμό, από την στιγμή που θα εμπλακούν σε μονομαχία οι παίκτες.
Εδώ ο Stones κεντρικός αμυντικός της Αγγλίας δείχνει ως ο καλύτερος με 74% αποτελεσματικότητα, ενώ είναι 14ος στην λίστα! Ομοίως στο Copa America Ο Yerri Mina κεντρικός αμυντικός της Κολομβίας πιάνει ποσοστό 76%!
Στις επιθετικές μονομαχίες στο Euro o Ρώσος Dzyuba ειναι ο αποτελεσματικότερος με 52% αν και 3ος με τον Ronaldo να πιανει ποσοστό 50% ενώ είναι 17ος!
Στην αντίπερα όχθη ο Messi αν και στην τρίτη θεση του Copa με 57% είναι ο βασιλιάς τον επιθετικών μονομαχιών με τον Marulanda (9ος) & Espinola (20ος) στο 53%!
Μεγιστοποίηση Αθλητικής Απόδοσης »
Αναλυστε κατάλληλα για να επιλέξετε καταλληλότερα!
Η βαθύτερη ανάλυση μας θα τελειώσει με 2 κύριες ατομικές παραμέτρους οπου κάθε προπονητής θα πρέπει να κοιτάζει μετά τους αγώνες.
Εάν βλέπατε στα στατιστικά αγώνων ότι ενας παίκτης της αντίπαλης ομάδας χάνει αρκετές φορές την μπάλα και κυρίως στο δικό του μισό γήπεδο πως θα τον αντιμετωπίζατε? Θα ζητούσατε press ή και παγίδες για να οδηγήσετε την μπάλα εκεί? Ή ακόμη εάν θέλετε να εφαρμόσετε ένα αυστηρό προφίλ της ομάδας σας με build up επιθέσεις ποιοι είναι οι αδύναμοι κρίκοι?
-Θα πρέπει και εδώ να κάνετε μια πιο προσεκτική ανάλυση από την λίστα που σας δίνει η πλατφόρμα γιατί ο Alioski (N. Macedonia αριστερός αμυντικός & μέσος) έχασε την μπάλα 3,7 φορες ανα 90λεπτο στο δικό του μισό και ο Lainer (Austria δεξιός αμυντικός & μέσος) 2,4 ενώ η λίστα τους κατατάσει στην 18η και 19η θέση αντίστοιχα!
Στο Copa America ο Casseres (αμυντικός μέσος και δεξιός αμυντικός) της Βενεζουέλας έχανε την μπάλα 2,3 φορες στο 90λεπτο & ο Cuadrado (δεξιός μέσος & αμυντικός) 2,8.
Μεγιστοποίηση Αθλητικής Απόδοσης »
-Τελειώνοντας αναλύω μια παράμετρο αμυντικής λειτουργίας που αναφέρεται, περισσότερο κατά τη γνωμη μου,στα νοητικά χαρακτηριστικά ενός ποδοσφαιριστή. Η παρεμβολή στην μπάλα οπου με σωστή τοποθέτηση, πρόβλεψη, συχγρονισμό, ενέργεια κ.τ.λ ο παίκτης καταφέρνει να παρεμβληθεί και να ανακόψει την πορεία της μπάλας.
Οι ποδοσφαιριστές με υψηλό δείκτη ικανότητας σε αυτή την παράμετρο αποτελούν επίσης χρησιμότατα εργαλεία στην συνολική αμυντική λειτουργία μιας ομάδας και οι προπονητές θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάλυση αυτών των δεδομένων για την επιλογή καλά αμυνόμενων παικτών.
Ενώ οι Ιταλοι Di lorenzo & Jorginho βρίσκονται ψηλά στην λίστα των συνολικών παρεμβολών, ο Σουηδός Danielsson αν και 5ος στη λίστα έχει το μεγαλύτερο αριθμό ανα αγώνα (10). Παρομοίως στο Copa ο Κολομβιανός Carvallo βρισκεται 18ος πολύ χαμηλά αλλά με μεγαλύτερο μ.ο ανά 90’ (8).
Μεγιστοποίηση Αθλητικής Απόδοσης »
Συμπερασματικά οι αριθμοί που μας δίνονται μετά το πέρας των αγώνων δεν πρέπει να αποτελούν μια σύντομη και ανάλαφρη ανάγνωση αλλά να αντιμετωπιστούν ως χρυσάφι που περιμένει να ανακαλυφθεί. Μια πιο εν τω βάθυ ανάλυση σε συνάρτηση με πραγματική ποδοσφαιρική γνώση μπορεί να οδηγήσει τους προπονητές σε μεγαλύτερη εκμετάλευση των ποδοσφαιριστών τους και συνολική αύξηση της δυναμικής των ομάδων τους.
Επίσης μπορεί να “διαβάσει” τον αντίπαλο, ατομικά και ως σύνολικη λειτουργία, πιο ουσιαστικά ως προς τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του. Μπορεί όμως και να οδηγήσει τα scouting departments των ομαδων στην ελαχιστοποίηση των λαθών αλλα και την αύξηση των πιθανοτήτων να εντάξουν τους κατάλληλους παίκτες στις ομάδες τους.
Πολλοί λένε ότι στο ποδόσφαιρο οι αριθμοί δεν λένε την αλήθεια…
Και εγω τους απαντάω «η σωστή ανάλυση συγκεκριμένων αριθμών απόδοσης μπορεί να σε οδηγήσει στη λύση».
Παπαδάκης Λεωνίδας MSc
Soccer Performance Specialist