Το πρώτο Ελληνικό site προπονητικής ποδοσφαίρου

Christian Beguer Baigorri | Δύναμη

5.Λειτουργική Δύναμη

Δύναμη »

Η προπόνηση δύναμης μπορεί να είναι ένα από τα περιεχόμενα της προπόνησης με τη μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ των στοιχείων που χαρακτηρίζουν την ανάπτυξη στο ποδόσφαιρο. Σύμφωνα με το επιδημιολογικό πλαίσιο και την υπάρχουσα σχέση μεταξύ του ρυθμού τραυματισμού και της απόδοσης, θεωρείται ότι η νευρομυϊκή προπόνηση μπορεί να είναι το περιεχόμενο που προσεγγίζει καλύτερα τις συγκρούσεις κίνησης που απαιτούνται από τη δραστηριότητα.

Λαμβάνοντας υπόψη τις φυσιολογικές και φυσικές απαιτήσεις του αγώνα, τα προγράμματα δύναμης έχουν θετικό αντίκτυπο στην ατομική απόδοση, όχι μόνο λόγω της επικράτησής τους σε σχέση με άλλο περιεχόμενο, αλλά και λόγω της οικολογικής τους αξίας στην εμπλοκή διαφορετικών μοτίβων κίνησης.

Η μέθοδος προπόνησης λειτουργικής δύναμης που περιγράφεται εδώ βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία, έχοντας απλοποιηθεί για αυτήν τη μελέτη και διαμορφώθηκε σύμφωνα με την επαγγελματική πρακτική εμπειρία. Πρόκειται για μια ανοιχτή και ζωντανή μεθοδολογία που αντλεί από τις συνεχείς παρατηρήσεις που έγιναν για τον αθλητή, ως πρόταση προσαρμόσιμη στο σχετικό πλαίσιο.

Το μοντέλο αποτελείται από 4 μπλοκ:

Πρόληψη / Αποκατάσταση / Δόμηση / Εξειδικευμένες κινήσεις

5.Λειτουργική Δύναμη

Δύναμη »

Παράδειγμα: Προπόνηση πρόληψης: Αυτός ο τύπος προπόνησης προορίζεται να ασχοληθεί με τις περισσότερες ‘’απώλειες’’ του ποδοσφαίρου, στην περίπτωση αυτή βουβωνική χώρα, δικέφαλοι, γόνατο και αστράγαλο. Εξαρτάται από τον κάθε παίκτη ποδοσφαίρου και το επιβλαβές ιστορικό τους, αντιμετωπίζοντας ορισμένες παραμέτρους.

5.Λειτουργική Δύναμη

Δύναμη »

Ακολουθεί ένα παράδειγμα εργασίας για ατομική εξάσκηση των δικεφάλων, της ηβικής, των γλουτών και του πυρήνα. Πριν την προπόνηση, 10 ασκήσεις, 2 σειρές, 10-15 λεπτά με μέτρια ένταση.

5.Λειτουργική Δύναμη