WORKING EXPERIENCE:
EDUCATION:
|
Προπονήσεις - Christian Beguer Baigorri
Η προπόνηση δύναμης μπορεί να είναι ένα από τα περιεχόμενα της προπόνησης με τη μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ των στοιχείων που χαρακτηρίζουν την ανάπτυξη στο ποδόσφαιρο. Σύμφωνα με το επιδημιολογικό πλαίσιο και την υπάρχουσα σχέση μεταξύ του ρυθμού τραυματισμού και της απόδοσης, θεωρείται ότι η νευρομυϊκή προπόνηση μπορεί να είναι το περιεχόμενο που προσεγγίζει καλύτερα τις συγκρούσεις κίνησης που απαιτούνται από τη δραστηριότητα.
Λαμβάνοντας υπόψη τις φυσιολογικές και φυσικές απαιτήσεις του αγώνα, τα προγράμματα δύναμης έχουν θετικό αντίκτυπο στην ατομική απόδοση, όχι μόνο λόγω της επικράτησής τους σε σχέση με άλλο περιεχόμενο, αλλά και λόγω της οικολογικής τους αξίας στην εμπλοκή διαφορετικών μοτίβων κίνησης.
Η μέθοδος προπόνησης λειτουργικής δύναμης που περιγράφεται εδώ βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία, έχοντας απλοποιηθεί για αυτήν τη μελέτη και διαμορφώθηκε σύμφωνα με την επαγγελματική πρακτική εμπειρία. Πρόκειται για μια ανοιχτή και ζωντανή μεθοδολογία που αντλεί από τις συνεχείς παρατηρήσεις που έγιναν για τον αθλητή, ως πρόταση προσαρμόσιμη στο σχετικό πλαίσιο.
Το μοντέλο αποτελείται από 4 μπλοκ:
Πρόληψη / Αποκατάσταση / Δόμηση / Εξειδικευμένες κινήσεις
Παράδειγμα: Προπόνηση πρόληψης: Αυτός ο τύπος προπόνησης προορίζεται να ασχοληθεί με τις περισσότερες ‘’απώλειες’’ του ποδοσφαίρου, στην περίπτωση αυτή βουβωνική χώρα, δικέφαλοι, γόνατο και αστράγαλο. Εξαρτάται από τον κάθε παίκτη ποδοσφαίρου και το επιβλαβές ιστορικό τους, αντιμετωπίζοντας ορισμένες παραμέτρους.
Ακολουθεί ένα παράδειγμα εργασίας για ατομική εξάσκηση των δικεφάλων, της ηβικής, των γλουτών και του πυρήνα. Πριν την προπόνηση, 10 ασκήσεις, 2 σειρές, 10-15 λεπτά με μέτρια ένταση.
Σήμερα, η τάση των περισσότερων προπονητών είναι να βρουν έξυπνους παίκτες που είναι σε θέση να ερμηνεύσουν τη λογική του παιχνιδιού. Λαμβάνοντας υπόψη την ιδέα του ποδοσφαίρου σήμερα όσον αφορά την εκπαίδευση ευφυών παικτών, ικανών να αποδώσουν σε υψηλό επίπεδο με βάση τη λογική του παιχνιδιού και με κίνητρο να συνεχίσουν να εξελίσσονται, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε ένα ενθαρρυντικό και ελκυστικό μοντέλο προπόνησης και μεθοδολογία που φέρνει μαζί όλες αυτές οι δομές που πλαισιώνουν το ποδόσφαιρο και σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό θα υπάρχουν κατά τη διάρκεια του αγώνα.
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ. ΝΑΙ ή ΌΧΙ? ΠΩΣ?
• Πλεονεκτήματα που προσφέρονται από αυτόν τον τύπο προπόνησης (περισσότερη συμμετοχή, περισσότερη επανάληψη, αποδεδειγμένη υπό όρους χρησιμότητα, ανάγκη για διαφορετικές προσπάθειες, οριοθέτηση των τομεακών συμπεριφορών ...)
• Κάθε χώρος παιχνιδιού περιλαμβάνει διαφορετικές προσαρμογές υπό όρους, τακτικές και συναισθηματικές, γι 'αυτό η χρήση ενός τομέα στόχευσης μόνο, μπορεί να μας κάνει να περιορίσουμε την ανάπτυξη της ομάδας μας.
• Προσαρμογή και προβληματισμός για να αποφευχθεί ότι η προπόνηση μας θα γίνει μια απλή διαδικασία για την απόδοση της ομάδας παικτών μας.
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΤΗΤΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ
7v7 ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΡΧΩΝ
Περιγραφή: Κατοχή με 2 ομάδες 7 παικτών η καθεμία σε χώρο 45x40 μέτρων.
Αρχές και επιμέρους αρχές:
Επίθεση: Δώστε καλές διαδρομές στις πάσες, κινητικότητα παικτών χωρίς τη μπάλα, άνοιγμα χώρων κτλ.
Άμυνα: Επιθετική πίεση στον κάτοχο της μπάλας, μείωση των διαδρόμων πάσας κτλ.
7v7 ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΡΧΩΝ
Τροποποίηση του χώρου παιχνιδιού αλλά όχι των διαστάσεων
Περιγραφή: Κατοχή με 2 ομάδες 7 παικτών η καθεμία σε χώρο 45x40 μέτρων. Διαίρεση του χώρου σε 4 ζώνες. Μπορείτε να παίξετε μόνο στην περιοχή που σηματοδοτεί η μπάλα και στη διπλανή. Οι παίκτες τοποθετούνται σε ένα σύστημα παιχνιδιών 3-3-1, αλλά χωρίς να χρειάζεται να περιορίσουν τις κινήσεις τους στους παίκτες.
Αρχές και υπό-αρχές:
Επίθεση: Δώστε καλές διαδρομές στις πάσες, κινητικότητα παικτών χωρίς τη μπάλα, άνοιγμα χώρων κτλ.
Άμυνα: Επιθετική πίεση στον κάτοχο της μπάλας, μείωση των κατακόρυφων κενών, απόσταση μεταξύ των γραμμών κτλ.
7ν7 ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΡΧΩΝ
Τροποποίηση του χώρου παιχνιδιού αλλά όχι των διαστάσεων
Περιγραφή: Κατοχή με 2 ομάδες 7 παικτών η καθεμία σε χώρο 45x40 μέτρων. Διαίρεση του χώρου σε 4 ζώνες. Μπορείτε να παίξετε μόνο στην περιοχή που σηματοδοτεί τη μπάλα και στη διπλανή. Οι παίκτες τοποθετούνται σε ένα σύστημα παιχνιδιών 3-3-1, αλλά χωρίς να χρειάζεται να περιορίσουν τις κινήσεις τους στους παίκτες.
Αρχές και υπό-αρχές:
Επίθεση: Δώστε καλές διαδρομές στις πάσες, κινητικότητα παικτών χωρίς τη μπάλα, άνοιγμα χώρων κτλ.
Άμυνα: Επιθετική πίεση στον κάτοχο της μπάλας, μείωση των οριζόντιων χώρων, κλίση, κάλυψη κτλ.
ΘΕΣΗ 7v7 + 2π. ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Περιγραφή: Κατοχή με 2 ομάδες 7 παικτών με 2 τερματοφύλακες σε χώρο 45x40 μέτρων. Προσομοίωση ενός πραγματικού παιχνιδιού σε μειωμένο χώρο, συμμόρφωση με τα πρότυπα πίεσης στο επιθετικό μισό, γρήγορη ανάκτηση μπάλας,…
Αρχές και επιμέρους αρχές:
Επίθεση: Δώστε καλές διαδρομές στις πάσες, κινητικότητα παικτών χωρίς τη μπάλα, άνοιγμα χώρων κτλ
Άμυνα: Επιθετική πίεση στον κάτοχο της μπάλας, μείωση των οριζόντιων χώρων, κλίση, κάλυψη κτλ.
Η εξέλιξη της ελίτ του αθλητισμού εκθέτει τους παίκτες σε ολοένα υψηλότερα προπονητικά φορτία, με γεμάτα προγράμματα αγώνων και μικρότερες περιόδους ανάπαυσης. Αυτό αναγκάζει τις ομάδες να βασιστούν στις τελευταίες τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα του αθλητισμού και της ιατρικής στην προσπάθειά τους να μειώσουν τον κίνδυνο τραυματισμού χωρίς να υπονομεύσουν την απόδοση.
Η παρακολούθηση του φόρτου εργασίας έχει γίνει ακρογωνιαίος λίθος στον οποίο μπορείτε να σχεδιάσετε και να εκτελέσετε περιοδισμό στις προπονήσεις, να βελτιστοποιήσετε τη φυσική κατάσταση και να αποφύγετε τον κίνδυνο τραυματισμού. Το προπονητικό φορτίο συνήθως κατηγοριοποιείται ως εξωτερικό ή εσωτερικό, αντιστοίχως ορίζεται ως η ρυθμισμένη εργασία που εκτελείται από τον αθλητή (παράδειγμα: συνολική απόσταση, αριθμός επιταχύνσεων) και η σχετική φυσιολογική απόκριση (παράδειγμα: υποκειμενική αντίληψη της προσπάθειας, καρδιακός ρυθμός, συγκέντρωση γαλακτικού οξέος).
Σε αυτήν την περίπτωση αναφερόμαστε στο εξωτερικό φορτίο, μέσω GPS, μέσω του οποίου μπορούμε να παρατηρήσουμε τη συμπεριφορά των διαφορετικών μεταβλητών που αναλύονται για τον έλεγχο του όγκου και της έντασης της προπόνησης.
Οι μεταβλητές που λαμβάνουμε υπόψη είναι οι εξής: Total Distance (T.D.), H.S.R., Acc-Decc, Nº Sprints, Peak velocity, H.M.L, Total Player Load,...
Μόλις ληφθούν οι μεταβλητές, μπορούμε να αναλύσουμε ποιο% του όγκου έχουμε αποκτήσει σε σχέση με τον αγώνα, ποιο% της έντασης και έτσι μπορούμε να παρατηρήσουμε με γράφημα την τάση που είχε το φορτίο (Όγκος και Ένταση) κατά τη διάρκεια του μικρόκυκλου. Σε αυτό το γράφημα μπορούμε να δούμε τις Μεταβλητές Όγκου, Έντασης και Συνολικού Φορτίου Παίκτη και τις αναφορές ως ελαφριές, μεσαίες ή έντονες.
Μια άλλη σημαντική πτυχή είναι η ατομική ανάλυση των παικτών, ποια επίπεδα έχουν δώσει κατά τη διάρκεια του μικρόκυκλου και όλα αυτά σε σύγκριση με το προφίλ απόδοσης του ποδοσφαιριστή.
Αυτές οι τιμές χρησιμεύουν ως αναφορά για την προσαρμογή των φορτίων προπόνησης της επόμενης ημέρας ή του επόμενου μικρόκυκλου. Έτσι είναι σημαντικό να ενεργοποιήσετε τα μεμονωμένα πρωτόκολλα αποκατάστασης ή προπόνησης και εάν κάποιος από τους παίκτες έχει ξεπεράσει τα καθορισμένα όρια ή είναι πολύ κάτω από το προβλεπόμενο έργο.
Για να ολοκληρώσετε, είναι σημαντικό να γνωρίζετε το υπό όρους προφίλ κάθε εργασίας, σε ποιες παραμέτρους βρίσκεται σε όρους συνολικής απόστασης, επιταχύνσεων και επιβραδύνσεων για να μπορείτε να εισαγάγετε την εν λόγω εργασία σύμφωνα με την αντίστοιχη ημέρα της εβδομάδας με βάση τη δομή του αγωνιστικού μικρόκυκλου
Όλα αυτά τα δεδομένα εξωτερικού φορτίου, εκτός από τα δεδομένα εσωτερικού φορτίου (RPE, Wellness, ...) είναι απαραίτητα κατά τον επαναπρογραμματισμό της προπόνησης με βάση το επίπεδο κόπωσης των ποδοσφαιριστών με μοναδικό στόχο την επίτευξη φόρμας την ημέρα του αγώνα. Το περισσότερο δυνατό αποκατεστημένοι και με το βέλτιστο επίπεδο για να είναι σε θέση να αγωνιστούν με τις καλύτερες δυνατότητες.