Το πρώτο Ελληνικό site προπονητικής ποδοσφαίρου

Τόνια Μαχαίρα | Διατροφή

2. Συμπληρώματα διατροφής και ποδόσφαιρο

Διατροφή »

Ποια είναι τα καλύτερα συμπληρώματα για τους ποδοσφαιριστές;

Δέχομαι συχνά την ερώτηση ποια συμπληρώματα πρέπει να πάρω για να βελτιώσω την αθλητική μου απόδοση. Υπάρχουν πλέον στο εμπόριο τόσα πολλά συμπληρώματα που η απόφαση είναι πολύπλοκη. Λοιπόν, για έναν υγιή ποδοσφαιριστή, που κοιμάται και τρέφεται όπως πρέπει, θα πρότεινα τα εξής:

  1. Μια καλή πολυβιταμίνη μιας και η ποιότητα της τροφής δεν είναι πια όπως θα έπρεπε να είναι.
  2. Ένα καλό συμπλήρωμα ω-3, το γνωστό fish oil ή Krill oil. Πλέον βλέπουμε να υπάρχει μια ανισορροπία ω6/ω3 λιπαρών που επιβαρύνει γενικά την υγεία μας. Εκτός αυτού, τα ω-3 καταπολεμούν τις φλεγμονές και βελτιώνουν την ευαισθησία μας στην ινσουλίνη οπότε χρησιμοποιούμε πιο αποτελεσματικά τα αμινοξέα και τον υδατάνθρακα. Με λίγα λόγια πιο άμεση αναπλήρωση από τις προπονήσεις.
  3. Ψευδάργυρος μαζί με μαγνήσιο. Και τα δύο ανεβάζουν την παραγωγή τεστοστερόνης και βοηθούν στη μυϊκή ανάπτυξη. Ο ψευδάργυρος δεν υπάρχει σε πολλές τροφές και είναι από τις πιο σύνηθες ελλείψεις ιχνοστοιχείων στους αθλητές επηρεάζοντας την αθλητική απόδοση και την υγεία γενικότερα.
  4. Βιταμίνη D. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση για την βιταμίνη D, τόσο όσον αφορά τη συσχέτισή της με όλες τις σύγχρονες παθήσεις όσο και την επίδρασή της στην αθλητική απόδοση.
  5. Πρωτεΐνη ορού γάλακτος – whey protein. Βοηθάει με την αποκατάσταση και την μυϊκή ανάπτυξη έχοντας την τέλεια αναλογία αμινοξέων.
  6. Ένα συμπλήρωμα πρασινάδας με ένζυμα και προβιοτικά από οργανικές τροφές όπως το Green Vibrance. Βοηθάει στη δημιουργία ενός αλκαλικού περιβάλλοντος απαραίτητο για την μείωση της μυϊκής φθοράς και καταπόνησης ενώ συνεισφέρει στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και του οργανισμού γενικότερα.

Όλα τα παραπάνω είναι απλές προτάσεις. Τίποτα δεν αντικαθιστά τη σωστή διατροφή αλλά κάποια συμπληρώματα μπορεί να γεμίσουν τα κενά και να πάνε την απόδοσή σου ένα βήμα παραπάνω...