Το πρώτο Ελληνικό site προπονητικής ποδοσφαίρου
Τυχαία Μορφή

Τεχνική »

Η τυχαία μορφή εξάσκησης κινητικών δεξιοτήτων αναφέρεται στην εμφάνιση της ανάγκης εκτέλεσης συγκεκριμένων κινήσεων με συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες (κατεύθυνση μπάλας, ύψος μπάλας, τοποθέτηση σώματος, ταχύτητα εκτέλεσης κ.τ.λ) και με συνεχώς μεταβαλλόμενο και τον χρόνο εμφάνισης της εκτέλεσης των δεξιοτήτων. Η τυχαία μορφή συναντάται σε όλες τις συνθήκες διεξαγωγής ασκήσεων με την μορφή παιχνιδιών μικρών ή μεγάλων διαστάσεων.

Ασκήσεις και προπονήσεις ποδοσφαίρου σχετιζόμενες με την μεταφορά των κινητικών δεξιοτήτων σε συνθήκες παιχνιδιού:

Μια άσκηση που βελτιώνει τους ποδοσφαιριστές σας σε βασικές τεχνικές δεξιότητες με την χρήση "τυχαιότητας" παραθέτουμε παρακάτω. Η συγκεκριμένη άσκηση λειτουργεί και ως μια τέλεια μορφή ειδικής προθέρμανσης, ειδικά σε ποδοσφαιριστές υψηλού επιπέδου.

Δημιουργία τετραγώνου 10 Χ 10μ με 4 κώνους.

Εκτέλεση της άσκησης με ομάδες των 7-10 παίκτες.

Τυχαία Μορφή

Παιχνίδι μέσα στο τετράγωνο με μία επαφή. Δύο παίκτες είναι αμυντικοί και προσπαθούν να κόψουν την μπάλα, οι υπόλοιποι λειτουργούν ώς επιθετικοί αλλάζοντας πάσες μέσα στο τετράγωνο. Οι επιθετικοί υποχρεώνονται να τοποθετηθούν στις πλευρές του τετραγώνου με έναν παίκτη παντα στο κέντρο να στηρίζει τις πλευρές. Όποιος παίκτης κάνει λάθος γίνεται αμυντικός και ο τελευταίος αμυντικός που μπήκε μέσα τον αλλάζει.

Οι αμυντικοί κρατάνε φανελάκι στα χέρια για να ξεχωρίζουν.

Ένταση άσκησης: 60-75% Μ.Κ.Σ.

Διάρκεια άσκησης:10'.

Ποσότητα άσκησης:1-2 σετ.

Διάλειμμα άσκησης: 1'-2'.

  • Η χρησιμοποίηση αυτής της άσκησης γίνετα για την μεταφορά της δεξιότητας της πρώτης επαφής και της μικρής πάσας σε πραγματικές συνθήκες παιχνιδιού.
  • Η άσκηση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώς προέκταση της προθέρμανσης για την καλύτερη ετοιμασία των παικτών
Τυχαία Μορφή
1.Προπόνηση τεχνικής με τυχαίες μεταβλητές

Εάν έχετε διαπιστώσει ότι η ομάδα σας κάνει πολλά λάθη σε πάσες εδάφους μικρής απόστασης προσπαθήστε να βελτιώσετε τους ποδοσφαιριστές σας με αγωνιστικό παιχνιδι όπου επικεντρώνεται σε αυτή την δεξιότητα.

Επιμείνετε για αρκετό χρονικό διάστημα στην παρακάτω άσκηση ακόμη και ώς προέκταση της προθέρμανσης. Η αποτύπωση λανθασμένων κινητικών προτύπων εκτέλεσης της συγκεκριμένης δεξιότητας απο τον εγκέφαλο σε μικρότερες ηλικίες μπορεί να αποτελέσει ακόμη και ανυπέρβλητο εμπόδιο στην διόρθωση .

Εάν οι παίκτες σας είναι ενήλικοι και έχουν μάθει ήδη την εκτέλεση της συγκεκριμένης δεξιότητας, τότε η εκτέλεση της υπό την πίεση χώρου και χρόνου με τυχαία εμφάνιση των μεταβλητών ταχύτητας και κατεύθυνσης της μπάλας, διαφορετική τοποθέτηση σώματος κ.τ.λ μπορούν να τους βελτιώσουν.

Τυχαία Μορφή

Χωρίστε την ομάδα σας σε 2 γκρούπ από 8ν8 έως 10ν10 σε μικρό χώρο 30 χ 30μ έως 40 χ 40μ και δημιουργήστε πύλες με μικρούς κώνους.

Δώστε τον περιορισμό της τέλεσης του παιχνιδιού μόνο με πάσες εδάφους και και της επίτευξης τέρματος με πέρασμα της μπάλας από μία πύλη και υποδοχή απο συμπαίκτη.

Ένταση άσκησης: 70-85% Μ.Κ.Σ.

Διάρκεια άσκησης: 4'-6'

Ποσότητα άσκησης: 1-2 σέτ

Διάλειμμα άσκησης: 1'-2'

  • Η χρησιμοποίηση αυτής της άσκησης γίνετα για την μεταφορά της δεξιότητας της πρώτης επαφής και της μικρής πάσας σε πραγματικές συνθήκες παιχνιδιού.
  • Η άσκηση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ώς προπόνηση βελτίωσης τακτικών χαρακτηριστικών.
Τυχαία Μορφή
2.Προπόνηση Τεχνικής Μικρής Πάσας