Το πρώτο Ελληνικό site προπονητικής ποδοσφαίρου
Μεταβαλλόμενη Μορφή

Τεχνική »

Ασκήσεις και προπονήσεις ποδοσφαίρου σχετιζόμενες με την τελειοποίηση κινητικών δεξιοτήτων κάτω από διαφορετικές μεταβλητές (στάση σώματος, φορά μπάλας, ταχύτητα, δύναμη, ύψος κ.τ.λ):

Οι ασκήσεις με πάσες χρησιμοποιούνται κατά κόρον στο σύγχρονο ποδόσφαιρο κατα τη διάρκεια των μικρόκυκλων των ομάδων. Μια απο αυτές, χρησιμοποιώντας τις κύριες κινητικές δεξιότητες του αθλήματος, σας παραθέτουμε παρακάτω.

Δημιουργία με κώνους και ομοιώματα του σχεδίου της εικόνας 1 με απόσταση ανάμεσα στους κώνους 10-12 μέτρων.

Χρησιμοποίηση ομάδων των 6-8 παικτών.

Μεταβαλλόμενη Μορφή

Ο παίκτης στη θέση Β ξεκινάει πίσω απο το ομοίωμα και βγαίνει μπροστά στο σωστό χρόνο για να δώσει την πίσω πάσα.

Με την λήψη της μπάλας απο τον παίκτη της θέσης D ξεκινάει η επόμενη μπάλα απο την θέση Α. Η αλλάγη των παικτών μετά την πάσα γίνεται κυκλικά απο την θέση Α στην Β, την C και την D οδηγώντας ξανά την μπάλα στην αρχή. Η εκτέλεση της άσκησης να γίνεται με την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια και συγκέντρωση. Αλλαγή της φοράς της άσκησης μετά τον επιθυμητό χρόνο.

Ένταση άσκησης: 60-80% Μ.Κ.Σ.

Διάρκεια άσκησης: 5'-10'.

Ποσότητα άσκησης: 1-2 σέτ.

Διάλειμμα άσκησης: 1'-2'.

  • Η χρησιμοποίηση αυτού του είδους προπόνησης γίνεται για την τελειοποίηση μιας κινητικής δεξιότητας (χαμηλή μικρή πάσα, υποδοχή, οδήγημα μπάλας) σε αρχάριο και προχωρημένο επίπεδο.

  • Σε υψηλό επίπεδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προπόνηση τελειοποίησης ή ''υπενθύμισης'' στον αθλητή της κινητικής δεξιότητας ή ως αερόβια προπόνηση με χρήση μπάλας.

Μεταβαλλόμενη Μορφή
1.Προπόνηση τεχνικής με μεταβαλλόμενες μεταβλητές

Παραλλαγή 1:

Ο παίκτης Α πασάρει στον Β και κινείται προς τον Γ. Ο Β πασάρει στον Α και πηγαίνει στη θέση Γ. Ο Α πασάρει στον Γ. Ο Γ πασάρει στον Α και κινείται προς τον Α. Ο Α πασάρει στον Γ και πηγαίνει στη θέση Β. Ο Γ πασάρει στον Α και πηγαίνει στη θέση Α. Το ίδιο γίνεται και από την άλλη πλευρά .

Μεταβαλλόμενη Μορφή

Παραλλαγή 2:

Ο Α πασάρει στον Β και κινείται προς τον Γ. Ο Β οδηγεί τη μπάλα προς τον Γ πασάρει σ’ αυτόν και κάνει εικονική άμυνα. Ο Γ παίζει ένα-δύο με τον Α . Ο Α πηγαίνει στη θέση του Β. Ο Γ πασάρει στον Α και πηγαίνει στη θέση . το ίδιο γίνεται και από την άλλη πλευρά.

Μεταβαλλόμενη Μορφή
2.Άσκηση τεχνικής με κοντινές πάσες