Το πρώτο Ελληνικό site προπονητικής ποδοσφαίρου

Λεωνίδας Παπαδάκης | Γηπεδική Αξιολόγηση

3.Έλεγχος αερόβιας ικανότητας

Γηπεδική Αξιολόγηση »

Η ανά τακτά χρονικά διαστήματα παρακολούθηση των ικανοτήτων των ποδοσφαιριστών μας μπορεί να αποβεί αρκετά χρήσιμη στρατηγική στην πορεία μίας ομάδας. Τα δεδομένα που συλλέγονται πλέον καθημερινά αποσκοπούν στην βελτίωση της απόδοσης των ποδοσφαιριστών μέσω της κατάρτισης εξατομικευμένων αλλά και ομαδικών πλάνων προπόνησης όπως και την πρόληψη ανεπιθύμητων παρενεργειών. Καταστάσεις υπερκόπωσης ή πρόληψη τραυματικών επεισοδίων μπορούν να αποφευχθούν με απλά αλλά στοχευμένα περιεχόμενα απο τα προπονητικά team των ομάδων.

3.Έλεγχος αερόβιας ικανότητας

Γηπεδική Αξιολόγηση »

Ένας τρόπος παρακολούθησης της γραμμικότητας της αερόβιας απόδοσης στο γήπεδο είναι η εκτέλεση υπομέγιστων test και η τακτή ενημέρωση τους για την σύγκριση των δεδομένων που συλλέγονται.

Η εκτέλεση ενός υπομέγιστου πρωτοκόλλου δοκιμασίας YoYo test μπορεί να σας δώσει τα δεδομένα που χρειάζεστε χωρίς να παρεμβαίνετε στην προπονητική διαδικασία και χωρίς να κουράζετε υπερβολικά τους παίκτες σας.

Στην παρακάτω εικόνα βλέπετε την γραμμή απόδοσης της καρδιακής συχνότητας στα επιμέρους στάδια ενός γηπεδικού τεστ που τροποποίησα, δημιούργησα και εκτελώ στις ομάδες μου ανα διαστήματα ελέγχοντας την πρόοδο των ποδοσφαιριστών αλλα και φαινόμενα που παρεκλίνουν της συνολικής απόδοσης.

3.Έλεγχος αερόβιας ικανότητας

Γηπεδική Αξιολόγηση »

Η καρδιακή συχνότητα είναι μια εύκολη πλέον παράμετρος παρακολούθησης απο το σύνολο των ποδοσφαιρικών ομάδων. Είναι ένας απο τους δείκτες που αντικατοπτρίζουν την ένταση της άσκησης, κατοχυρωμένη βιβλιογραφικά με εκατοντάδες επιστημονικά άρθρα που τονίζουν την σημασία παρακολούθησης της κατά την διάρκεια της προπονητικής διαδικασίας. Στην τελευταία μου δημοσευμένη έρευνα στο ποδόσφαιρο, με την ομάδα του s11, αναλύω την σημαντικότητα της παρακολούθησης της στην περίοδο προετοιμασίας.

  • Leonidas Papadakis, Charis Tymvios, Konstantinos Patras (2019).

Association of internal training load with changes in aerobic endurance and strength/power variables in profesional soccer players during the pre season. Biology of exercise. Volume 15.1,2019.

Προσωπικά αναλύω καθημερινά δεκάδες παραμέτρους έντασης και όγκου προπόνησης μαζί με τα δεδομένα προπόνησης επιδιώκοντας το θεμιτό αποτέλεσμα της ατομικής και συνολικής βελτίωσης. Η καρδιακή συχνότητα παίζει πάντα ένα σημαντικό ρόλο στην καθημερινή μου ενασχόληση με το monitoring της ομάδας που εργάζομαι, καταγράφοντας εν μέρει το εσωτερικό φορτίο της προπόνησης (μαζί με άλλα δεδομένα) και που με ώθησε στην δημιουργία ενός εύκολου τρόπου και γρήγορου τρόπου παρακολούθησης μιας απο τις σημαντικότερες παραμέτρους της προπονητικής.