Το πρώτο Ελληνικό site προπονητικής ποδοσφαίρου

Λεωνίδας Παπαδάκης | Γηπεδική Αξιολόγηση

1.Μέτρηση επιτάχυνσης/ταχύτητας στο ποδόσφαιρο

Γηπεδική Αξιολόγηση »

Η υψηλή ικανότητα στην δεξιότητα της επιτάχυνσης/ταχύτητας θεωρείται ως αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου ποδοσφαιριστή. Πάνω απο το 80% των σπρίντ σε ένα αγώνα είναι έως 10 μέτρα. Για την πιο αξιόπιστη μέθοδο μέτρησης της ταχύτητας χρησιμοποιήστε φωτοκύταρα.

Μην παραλείψετε λοιπόν να εκτελέσετε τα τέστ ταχύτητας των 30 μέτρων με μία ακόμα πύλη στα 10 μέτρα (πολλοί βάζουν και στα 5 μέτρα) καθως αρκετοί αθλητικοί επιστήμονες θεωρούν σημαντικότερους τους καλούς χρόνους σε αυτές τις αποστάσεις.

Αν ανατρέξετε στην βιβλιογραφία θα βρείτε αρκετές διαφοροποιήσεις ως προς το ποιός χρόνος θεωρείται ''καλός'' (η ποικιλότητα των ευρημάτων ωφείλεται προφανώς στην διαφορετικότητα του επιπέδου των αθλητών και στην επιφάνεια εκτέλεσης των σπρίντ ή την απόσταση που τοποθετήτε το πόδι πρίν το αρχική πύλη).

Θα σας πρότεινα να δημιουργήσετε τις δικές σας νόρμες στην ομάδα τοποθετώντας το 10% των καλύτερων χρόνων στην "καλή" επίδοση. Έαν πάλι θέλετε οπωσδήποτε ένα μέτρο σύγκρισης, θεωρείστε τους χρόνους κάτω απο 1,71 sec στα 10 μέτρα σε φυσικό χλοοτάπητα, ως "καλό" χρόνο.