Το πρώτο Ελληνικό site προπονητικής ποδοσφαίρου

Λεωνίδας Παπαδάκης | Aγωνιστική περίοδος

2.Συσχετισμός όγκου - έντασης στην αγωνιστική περίοδο

Aγωνιστική περίοδος »

Μια απο τις κύριες ευθύνες των προπονητικών team κατα την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου είναι ο καταρτισμός της προπόνησης με τον καθορισμό του όγκου και της έντασης σε κάθε προπονητική μονάδα. Τα δύο αυτά στοιχεία παίζουν κυρίαρχο ρόλο στον τομέα της επίδοσης και στόχος δεν θα πρέπει να είναι μόνο ο επερχόμενος αγώνας αλλα και ο υπολογισμός των επιπτώσεων που θα έχει η συγκεκριμένη τοποθέτηση κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Κύριο μέλημα των ομάδων είναι η συγκράτηση υψηλών επιπέδων απόδοσης των ποδοσφαιριστών σε όσο το δυνατό μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Ορίσμενες μάλιστα φορές γίνεται και επιλογή των περιόδων υψηλής απόδοσης ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε ομάδας (είσοδος σε ομίλους διοργανώσεων, νοκ άουτ αγώνες, playoff κ.τ.λ).

Aγωνιστική περίοδος »

Ο όγκος προπόνησης συσχετίζεται άμεσα με τον χρόνο προπόνησης (σε λεπτά) ή στο ποδόσφαιρο συγκεκριμένα με τα συνολικά μέτρα που διανύθηκαν σε μία προπονητική μονάδα.

Με μία απλή καταγραφή των λεπτών ανά προπονητική μονάδα ή των στοιχείων που συλλέγουμε μέσω συστημάτων GPS, μπορούμε εύκολα να παρακολουθήσουμε την διακύμανση του όγκου προπόνησης ανά διαστήματα που εμείς έχουμε επιλέξει (μικρόκυκλους - μςσόκυκλους - μακρόκυκλους).

2.Συσχετισμός όγκου - έντασης στην αγωνιστική περίοδο

Aγωνιστική περίοδος »

Για την παρακολούθηση της έντασης της προπόνησης, αρκετοί αθλητικοί επιστήμονες διαφέρουν ώς προς τους ακέραιους αριθμούς και τις μεταβλητές παρακολούθησης.

Η πλειονότητα των βιβλιογραφικών αναφορών όμως δημοσιεύει δεδομένα καρδιακής συχνότητας άνω του 85% της Μ.Κ.Σ. και ταχύτητες τρεξίματος άνω των 14km/h.

2.Συσχετισμός όγκου - έντασης στην αγωνιστική περίοδο

Aγωνιστική περίοδος »

Στο παρακάτω σχήμα βλέπετε τον περιοδισμό που δημιούργησα και εκτελέστηκε σε ομάδα της superleague Ελλάδας, η οποία κατάκτησε την προνομιούχο 5η θέση και έξοδο στο Europa League της επόμενης χρονιάς.

Η ομάδα ξεκίνησε την προετοιμασία της τέλη Ιουνίου και τελείωσε τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις τέλη Μαίου.

Με το κόκκινο χρώμα απεικονίζετε ο όγκος προπόνησης και με το μπλέ η ένταση.

2.Συσχετισμός όγκου - έντασης στην αγωνιστική περίοδο