Το πρώτο Ελληνικό site προπονητικής ποδοσφαίρου

Λεωνίδας Παπαδάκης | Αποθεραπεία

3. Μέθοδοι αποκατάστασης και Ποδόσφαιρο

Αποθεραπεία »

Παρόλο που δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός επιστημονικών μελετών που διερευνούν στρατηγικές αποκατάστασης στους αθλητές, τα τρέχοντα στοιχεία καθώς και τα ανεπίσημα στοιχεία από τους αθλητές δείχνουν ότι η διεκπαιρέωση κατάλληλης αποκατάστασης μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της απόδοσης. Φυσικά θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι, αρκετές μέθοδοι αποκατάστασης μπορεί να δημιουργούν ενα περιβάλλον ευφορίας στον ποδοσφαιριστή μετά την εκτέλεση τους, γεγονός που ορισμένες φορές οδηγεί σε λάθος ερευνητικά συμπεράσματα.

Προς το παρόν απο το s11, μπορούν να γίνουν οι ακόλουθες γενικές συστάσεις:

Αποθεραπεία »

ΧΡΟΝΟΣ

Σημαντικότερο όλων είναι ο χρόνος που θα μεσολαβήσει μέχρι την εκτέλεση της επόμενης προπόνησης (και τα περιεχόμενα της) ή του αγώνα. Ανάλογα με τις φυσικές ικανότητες (κύρια η VO2max) αλλά και την κατάλληλη προετοιμασία των ποδοσφαιριστών μέσω της προπόνησης, το σώμα μπορεί να επιταχύνει το ρυθμό αποκατάστασης του, επαναφέροντας το σε πρότερο επίπεδο.

ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Το ανθρώπινο σώμα αποκρίνεται στην εμβάπτιση του νερού με μεταβολές της καρδιάς, περιφερική αντίσταση και ροή αίματος, καθώς και διαφοροποίηση της θερμοκρασίας του δέρματος, του πυρήνα και των μυών. Οι αλλαγές στη ροή του αίματος και στη θερμοκρασία μπορεί να έχουν επίδραση στις φλεγμονες, την ανοσολογική λειτουργία και την αντίληψη της κόπωσης.

Χρησιμοποιήστε κατάλληλες θερμοκρασίες και διάρκεια για βύθιση στο νερό. Τα ερευνητικά δεδομένα έχουν δώσει θετικά αποτελέσματα στη βύθιση του νερού σε θερμοκρασίες 10-15 ° C για κρύο νερό και 38-40 ° C για ζεστό νερό.

Η στρατηγική αποκατάστασης με εμβάπτιση με κρύο νερό ή με εναλλαγές κρύου-ζεστού για διάρκεια 14-15 λεπτών έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την απόδοση.

Έρευνες που ανέφεραν θετικά αποτελέσματα στις εναλλαγές κρύου-ζεστού χρησιμοποίησαν επτά εναλλαγές 1 λεπτό ζεστό και 1 λεπτό κρύο.

ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ COMPRESSION

Τα μηχανήματα συμπίεσης και η ενεργητική αποκατάσταση μπορεί να είναι επωφελής για την "επαναφορά" των ποδοσφαιριστών.

Η εξωτερική πίεση που δημιουργείται μπορεί να μειώσει τον διαθέσιμο ενδομυϊκό χώρο για διόγκωση και να προάγει τη σταθερή ευθυγράμμιση των μυϊκών ινών, εξασθενίζοντας την φλεγμονώδη απόκριση και μειώνοντας τον πόνο των μυών.

Ενώ τα θετικά στοιχεία είναι ελάχιστα επί του παρόντος, δεν φαίνεται να υπάρχουν βλαβερές συνέπειες σχετικά με τη χρήση τους και τα ανεπίσημα στοιχεία για την υποστήριξή τους είναι υψηλά. Απαιτείται περαιτέρω καλά ελεγχόμενη έρευνα.

ΜΑΣΑΖ

Πολλές ανασκοπήσεις των αποτελεσμάτων του μασάζ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ενώ το μασάζ είναι επωφελής για τη βελτίωση των ψυχολογικών πτυχών της αποκατάστασης, τα περισσότερα στοιχεία δεν υποστηρίζουν το μασάζ ως τρόπο βελτίωσης της ανάκτησης της λειτουργικής απόδοσης. Ωστόσο, το μασάζ μπορεί να έχει πιθανά οφέλη για την πρόληψη και τη διαχείριση των τραυματισμών.

ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ο ρόλος της ενεργητικής αποκατάστασης, με χαλαρό τρέξιμο ή ποδήλατο, συμβάλει στη μείωση των συγκεντρώσεων γαλακτικού μετά από άσκηση και μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τους ποδοσφαιριστές, αν και η έρευνα στον τομέα αυτό είναι ελλιπής.

ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ

Υπάρχουν κατά καιρούς μικτές αναφορές (θετικές και αρνητικές) σχετικά με το όφελος των διατάσεων ως στρατηγική αποκατάστασης. Είναι σημαντικό όμως να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει επιβλαβείς επιπτώσεις στην απόδοση των ποδοσφαιριστών αν ακολουθήσουν στρατηγικές αποκατάστασης που σχετίζονται με τις διατάσεις μετά την άσκηση.

3. Μέθοδοι αποκατάστασης και Ποδόσφαιρο

Αποθεραπεία »

Δεδομένου ότι η έρευνα αποκατάστασης είναι ένας σχετικά νέος τομέας για τους επιστήμονες, πολλές από τις τρέχουσες συστάσεις είναι μόνο γενικές κατευθυντήριες γραμμές. Εκτός απο τις προαναφερθέντες στρατηγικές υπάρχουν και αρκετές άλλες που δεν αναφέρονται στο παρόν άρθρο (ορισμένες με υπέρογκο ποσό εξόδων).

Είναι σημαντικό οι ποδοσφαιριστές να πειραματιστούν με μια ποικιλία στρατηγικών και προσεγγίσεων για να εντοπίσουν τις επιλογές αποκατάστασης που λειτουργούν καλύτερα για κάθε άτομο. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι η βέλτιστη αποκατάσταση από την προπόνηση και τον αγώνα μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την απόδοση των αθλητών και την επίτευξη των στόχων της ομάδας. Οι παραπάνω στρατηγικές αποκατάστασης όπως η υδροθεραπεία, η ενεργητική αποθεραπεία χαμηλής έντασης, τα μασάζ, τα ενδύματα συμπίεσης, οι διατάσεις ή οι διάφοροι συνδυασμοί αυτών των μεθόδων μπορεί να έχουν αξία ως στρατηγικές ενίσχυσης και επαναφοράς σε πρότερη κατάσταση.

Θα πρέπει επίσης να δοθεί σημασία στη βέλτιστη διατροφή μετά την άσκηση και στον επαρκή ύπνο ώστε να μεγιστοποιηθεί ο ρυθμός αποκατάστασης του οργανισμού και να μειωθεί η κόπωση από την άσκηση.

'Ισως ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να επανέλθει είναι ένας σωστά προπονημένος αθλητής, ένας καλός ύπνος (έκκριση ορμονών που επιταχύνουν την επαναφορά του οργανισμού) και καλή ενυδάτωση με τακτά, πλούσια και υγιεινά γεύματα (επανατροφοδότηση αποθηκών γλυκογόνου και επιδιόρθωση μικροβλαβών μυικού ιστού).